Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Izraeli magánkémek ugyanazzal a módszerrel próbálták lejáratni Obama embereit, mint a magyar civileket

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hétvégén robbantotta a hírt a brit Observer, hogy izraeli magánkémek segítségével próbálta lejáratni Obama embereit a Trump-kormányzat. Két olyan magas rangú Obama-tanácsadót akartak lejáratni, akik évek óta komoly támogatói az iráni nukleáris egyezménynek, amelyet épp kedden bontott fel a republikánus amerikai elnök.

A forgatókönyv szerint a magánkémek – üzletembereknek kiadva magukat – közel próbáltak kerülni Ben Rhodes-hoz és Colin Khalhoz, akik mindketten Barack Obama Fehér Házában dolgoztak anno. Azt kellett volna leleplezniük, hogy a két férfi szoros kapcsolatokat tartott fenn iráni lobbistákkal, és személyesen is profitáltak a 2015-ben tető alá hozott atomalkuból.

A magánkémek fel is vették a kapcsolatot Khal és Rhodes feleségével is, előbbinek például azt mondták, nők segítésére szeretnének pénzt adományozni. Mindkét nő időben gyanút fogott, és nem fogadta el a találkozókérelmet.

A The New Yorker hetilap azt is leleplezte, hogy

ugyanaz az izraeli magán-titkosszolgálat szállt rá Obama embereire, amelyik kémkedett a Harvey Weistein hollywoodi producert szexuális zaklatással vádoló nők ellen.

A Black Cube nevű céget még a metoo-leleplezéseket kirobbantó cikkek megjelenése előtt bérelte fel Weinstein, hogy eltussolja a vádakat.

Bár a Black Cube hivatalosan tagadja, hogy kémkedett volna a volt amerikai elnök munkatársai ellen, az izraeli Haaretz lapnak a cég egyik munkatársa elismerte a műveletet. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy ugyanaz a nem létező cég, a Reuben Capital Partners kereste meg a Weinsteint vádoló színésznőt, Rose McGowant és Rebecca Vanasek Kahlt, Colin Khal feleségét.

A Snowden-botrányt robbantó újságíró, Glenn Greenwald által alapított portál, a The Intercept arra is felhívja a figyelmet, hogy a két említett akcióhoz kísértetiesen hasonlító műveletet hajtottak végre izraeli akcentussal beszélő ügynökök magyar civil szervezetek ellen. Az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársa a Politicónak el is ismerte, tudtak róla, hogy külföldiek próbálják lejáratni a magyar civileket.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a MigrationAid vezetője, Siewert András által nyilvánosságra hozott, közte és a magát újságírónak kiadó izraeli magánkém között lezajlott párbeszéd szinte egy az egyben megegyezik azzal a párbeszéddel, amelyet a Black Cube magát újságírónak kiadó ügynöke folytatott Trita Parsival, egy amerikai-iráni civil szervezet vezetőjével. (Parsi Twitteren osztotta meg, mi történt.)

Nem világos, hogy van-e közvetlen kapcsolat az amerikai és a magyar esetek között,

azon túl, hogy minden esetben az amerikai, magyar és izraeli autoriter jobboldal ellenfelei kerülnek célkeresztbe és izraeli magánkémek hajtják végre az akciókat.

Mindenesetre Colin Khal, Obama alelnökének nemzetbiztonsági tanácsadója Twitteren felvetett egy lehetséges kapcsolatot Gorka Sebestyén személyében. Khal nem értette, miért őt, és nem az iráni egyezményre nagyobb befolyással rendelkező személyt pécézett ki a Black Cube, ám később észrevette, hogy a cég felbérlésével egyidőben Gorka a tévében kezdett el beszélni a Rhodes-Khal hálózatról, amelyet a Trump-kormányzat akadályozásával vádolt meg.

Gorka a jelenlegi magyar kormánnyal is jó viszonyt ápol.

(The Intecept)