Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Politico: Az Alkotmányvédelmi Hivatal január óta tudja, hogy külföldiek próbálják lejáratni a magyar civileket

Ez a cikk több mint 6 éves.

Múlt szerdán jelentette be a MigrationAid nevű, menekülteket segítő magyar civil szervezet vezetője, hogy kamugyanús külföldi cég próbált kompromittáló nyilatkozatokat kicsikarni belőle. Siewert András elmondta, Bécsben kétszer is találkozott egy izraeli akcentussal beszélő egyénnel, a lefolytatott beszélgetések manipulatív módon megvágott részletei pedig a Magyar Időkben kötöttek ki.

Siewert András (Fotó: Zsolnai Péter)

Siewert azt állította, maga is rögzítette a beszélgetést, és hajlandó nyilvánosságra is hozni, hogy bizonyítsa, valójában nem azok a dolgok hangzottak el, amiket a kormánypárti napilapban Bayer Zsolt állított. Siewert azóta sem hozta nyilvánosságra a vágatlan hangfelvételeket, a fideszes publicista pedig bejelentette, rágalmazásért feljelenti a civil szervezet vezetőjét.

A MigrationAid vezetője azt is elárulta, kapcsolatba léptek a magyar nemzetbiztonsági szervekkel a rejtélyes külföldi érdeklődő miatt, igaz, dokumentumokkal ezt sem tudta bizonyítani.

A brüsszeli Politico tegnapi cikke azonban alátámasztani látszik Siewert ezen állítását. A portál összefoglalót közöl a magyar választási kampány állapotáról, beszámol a sorra napvilágot látó kormánypárti korrupciós botrányokról, és a Fidesz civilek elleni lejáratókampányáról is. Utóbbival kapcsolatban a cikk megszólaltat egy névtelen titkosszolgálatok működésére rálátó forrást, aki szerint

az Alkotmányvédelmi Hivatalnak január óta tudomása van arról, hogy külföldi személyek információkat próbálnak gyűjteni hazai civil szervezetekről.

A Politico szerint legalább négy civil szervezetet – a MigrationAid mellett a Nyílt Társadalom Alapítványt, a Magyar Helsinki Bizottságot és a berlini központú Civil Liberties Union for Europe nevű szervezetet – környékezték meg rejtélyes külföldiek, akik támogatóknak kiadva magukat, kamu cégek, weboldalak és LinkedIn oldalak felmutatásával próbálták igazolni személyazonosságukat. Néhány jogvédőt sikerült is rávenni találkozókra, melyekre Bécsben, New Yorkban és Amszterdamban került sor.

A portál azt is megemlíti, a visszájára sülhet el a kormánykommunikáció civilekkel kapcsolatos kampánya, hiszen akár az is kiderülhet, hogy a kormányzat illegális módon összejátszatott külföldi csoportokkal és titkosszolgálatokkal, hogy lejárató anyagokat szerezzen magyar civilekről.