Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ausztrália betiltja az ingyenes bevásárlószatyrokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A műanyag szemét hosszú lebomlási ideje mindenütt problémát okoz, világviszonylatban évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe.

Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroszkopikus méretűre aprózódó műanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen.

Talán Magyarországról nem tűnik olyan kézzelfoghatónak a a műanyaggal teli gyomrú madár és bálnatetemek, vagy az óceáni szemétszigetek szomorú látványa, pedig amellett, hogy mindez hosszú távon hazánkra is hatással van, nemrég idehaza is történtek mérések, melyekből kiderült, többek közt a Dunában és a Tiszában is jelen vannak ezek a környezeti hatásoktól felaprózódó, de le nem bomló, erősen környezetkárosító mikroműanyagok.

A problémát (talán még időben) felfedezte az EU is, ezért nemrég szigorúbb szabályozásra tett javaslatot a műanyaghulladék visszaszorítása érdekében:

a tervezet értelmében betiltanák többek közt a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket ezután kizárólag fenntartható anyagokból szabadna készíteni.

Az EU-tagállamoknak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről, emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, és tervben van az is például, hogy az egyszer használatos műanyag termékekért is fizetni kellene.

Nemrég az Egyesült Királyságban is szó volt már például a nedves törlőkendők teljes betiltásáról, ugyanis a vegyszerekkel átitatott kendők legtöbbször a lefolyóban végzik, az ott kioldódó anyagok pedig a folyami és tengeri halakat tömegesen pusztítják.

Erre az útra lépett Ausztrália is, ahol egyébként már 2014-ben megkezdték a zacskók betiltását, most pedig újabb két szövetségi államban tiltották be az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrok ingyen osztogatását, így már csak egyetlen ausztrál államban, Új-Dél-Wales-ben lehet kapni őket.

A tilalom a vékony, egyszer használatos zacskókra vonatkozik, azokat a boltokat, melyek megszegik, 6300 ausztrál dolláros (1,3 millió forint) bírságra is büntethetik.

Az ausztrálok azonban úgy tűnik, nem adják könnyen a kényelmüket: a legnagyobb ausztrál szupermarketlánc, a Woolworth idén júniusban elkezdett pénzt kérni a szatyrokért, de a vevők annyira felháborodtak, hogy az üzlet egy időre felfüggesztette az új gyakorlatot. Végül mégis győzött a természetvédelem (és az állam által beharangozott bírság), így most újra 15 centet kérnek egy zacskóért.

A második legnagyobb áruházlánc vasárnap állt le a szatyrok osztogatásával, viszont itt már tudatosan készültek a zacskópártiak felháborodására: minden pénztárt nyitva tartottak, hogy gyorsabban haladjanak az értetlenkedő vásárlók miatt feltorlódó sorok. A feldühödött vevők azonban több helyen így is a pénztárosokkal gorombáskodtak, egy szupermarketben egy vásárló egy pénztáros torkának esett.

Zöldszervezetek adatai szerint az ausztrálok percenként 7150 egyszer használatos műanyag zacskót dobnak el, országosan 5 milliárdot osztanak szét belőlük az áruházak.

Az ausztrál parlament a múlt héten támogatta egyéb egyszer használatos termékek betiltását is, mint például az elviteles ételtartókét vagy a műanyagbevonatú kávéspoharakét.

Forrás: MTI/Mérce