Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem nézi tovább tétlenül az EU, hogy belefulladunk a saját szemetünkbe

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szigorúbb szabályozásra tett ma javaslatot az Európai Bizottság a műanyaghulladék visszaszorítása érdekében.

A műanyag szemét hosszú lebomlási ideje a világon mindenütt problémát okoz. Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroszkopikus méretűre aprózódó műanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen. De senkinek sem kell bemutatni a műanyaggal teli gyomrú madár vagy bálnatetemeket, vagy az óceáni szemétszigetet sem, de az országhatáron belül is bőven lenne mit tenni.

Most főleg a nagyvállalatok figyelmét próbálja felhívni az EU azzal, hogy a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag termék betiltását, illetve azok könnyebben lebomló kivitelezését igyekszik kicsikarni a gyártókból, de rajtuk keresztül a fogyasztókat is igyekszik majd tudatosságra nevelni.

A tervezet értelmében betiltanák többek közt a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket ezután kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni.

A műanyagból készült egyszer használatos italdobozok pedig csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal lennének forgalmazhatók, megakadályozva így a kupakok eldobását.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint azoknál a termékeknél, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre alternatív megoldások, a hangsúly a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények és a hulladékgazdálkodási előírások révén.

Az EU-s tagállamoknak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről, emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, és tervben van az is például, hogy az egyszer használatos műanyag termékekért (pl. pohár, tányér, evőeszköz) is fizetni kellene.

A javaslatcsomag szerint a gyártóknak hozzá kellene járulniuk a hulladékgazdálkodás és -eltávolítás, illetve az egyszer használatos műanyag termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez.

Bizonyos termékeket pedig, mint például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket – világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

Nemrég az Egyesült Királyságban is szó volt már például a nedves törlőkendők teljes betiltásáról, ugyanis a vegyszerekkel átitatott kendők legtöbbször a lefolyóban végzik, az ott kioldódó anyagok pedig a folyami és tengeri halakat tömegesen pusztítják.

Nagy változások jönnek tehát, az EU szerint azonban sem a fogyasztóknak, sem a gyártóknak nincs okuk aggodalomra:

„A ma javasolt intézkedések eredményeképpen kevesebb egyszer használatos műanyag termék lesz az áruházak polcain. Ezen termékeknek egy részét be fogjuk tiltani, és környezetkímélőbb alternatívákkal helyettesítjük őket, hogy a fogyasztóknak ne kelljen lemondaniuk kedvenc áruikról”

-jelentette ki Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

Az egységes szabályok még növelhetik is az európai vállalatok versenyképességét a  fenntartható termékek globális piacán. Az újrafelhasználás révén gondoskodni tudnak majd a magas minőségű anyagok stabil utánpótlásáról, illetve ösztönözve lesznek arra, hogy új megoldásokat keressenek, ami technológiai versenyelőnyt fog biztosítani számukra konkurenseikkel szemben.

(Forrás: MTI)