Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás állása 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Jelenleg esélyes budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Jelenleg esélyes megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

Portlandi aktivisták napok óta blokád alatt tartják a kitoloncolásokat végző amerikai hatóság helyi épületét

Miután Jeff Sessions, amerikai igazságügyi miniszter áprilisban zéró toleranciát hirdetett az illegális határátlépések területén, az amerikai Bevándorlási- és Vámhatóság (Immigration and Customs Enforcement, ICE) bűncselekményként kezeli az illegális határátlépést. Az intézkedés következményei között van az a széleskörű felháborodást kiváltó gyakorlat, hogy a hatóság szüleiktől elválasztja, és további elhelyezésig táborokba transzferálja a határátlépőkkel érkező gyerekeket, mivel a büntető szabályozás csak felnőtt korúakra vonatkozik.

Az intézkedés-sorozat széleskörű tiltakozást váltott ki, belföldön és külföldön egyaránt. A társadalmi nyomás hatására Donald Trump elnök ugyan aláírt egy elvileg a gyerekek elválasztását tiltó elnöki utasítást, de ennek hatása a folyamatra minimum kétséges.

Az egyik legkitartóbban tiltakozó csoport a portland-i OccupyICEPDX, amely mintegy hete folyamatos blokád alatt tartja a helyi ICE-főhadiszállást. A csoport múlt hét szerdára elérte, hogy biztonsági okokra hivatkozva bezárjon a bevándorlási hivatal. Az egyre növekvő, közel száz sátorból álló tábornak már saját orvosi rendelője, tervező-építő műhelye és ügyintézői hivatala van.

A tüntetők külön megszervezték nem csak az élelmiszer-adományok gyűjtését a menekülteknek, de tolmácsok és ügyvédek szolgálatait is rendelkezésre bocsájtják azon menedékkérők részére, akik a blokád miatt esetleg nem tudnák intézni ügyeiket az ICE-hivatalban.

A bevándorlásügyiek helyi szervezete sok segítségre nem számíthat a kialakult helyzet megoldásában a portland-i hatóságoktól: a város polgármestere, Ted Wheeler „amerikaihoz nem méltónak” nevezte a hatóság működését, valamint jelezte, hogy nem a tüntetők, hanem az ICE halad „rossz irányba”. Wheeler továbbá utasította a portlandi rendőrséget, hogy ne oszlassák fel a tüntetést, és jelezte, hogy a helyi hatóságok nem fognak közreműködni a családok szétválasztásának „természetellenes gyakorlatával”.

Forrás: wweek, The Guardian, CBS News

 

Olvass tovább!