Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Handó Tünde szerint a bírói függetlenséget semmi sem fenyegeti, miközben a kormány épp átszabja az igazságszolgáltatást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke vasárnap reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában kifejtette, szerinte miért nem csorbítja a bírói függetlenséget a közigazgatási bíróságok különválasztása a központi bíróságoktól, de arról is szót ejtett, szerinte miért hazaárulók az Országos Bírói Tanács (OBT) egyes tagjai.

Handó szerint a közigazgatási bíróságok átszervezésével egyrészt a hagyományokhoz térünk vissza (1949-ben szüntették meg Magyarországon a felsőszintű közigazgatási bíráskodást), másrészt Európa-szerte bevett szokás, hogy a közigazgatási ügyek elbírálásával foglalkozó fórumok önálló bírósági szervezetként működnek. Az OBH elnöke továbbá biztos abban, hogy amint elfoglalja valaki a bírói széket, a döntéseit a jogszabályok és a tényekről való meggyőződése alapján hozza meg, hiszen

„Ez a lényege a bírói függetlenségnek, biztos vagyok benne, hogy ezt semmi sem fenyegeti” – fejtette ki Handó.

Ahogy korábban írtuk, működő jogállami keretek közt valóban nem feltétlenül jelentene problémát, ha bizonyos ügytípusokban különbíróságok ítélkeznének. A probléma inkább a jelenlegi kormányzat korábbi működésében rejlik, ami arra enged következtetni, hogy a bíróságok szervezeti átalakítását az intézményrendszer függetlenségének csorbítására fogják felhasználni.

Handó az interjú során kitért az OBH-t felügyelő Országos Bírói Tanácsra is, amivel az elmúlt hónapokban eléggé konfliktusossá vált a viszonya. Az OBT tagjai közé még januárban lett beválasztva több olyan bíró, akiket Handó kritikusaiként tartott számon a közvélemény, a szervezet el is indított egy ellenőrzést Handó munkájával kapcsolatban. Májusban az OBT azt a határozatot hozta, hogy Handó Tünde sorozatosan törvénysértő módon járt el a szerv vezetőjeként, amikor önkényeskedett bírói pályázatokkal kapcsolatban. Ezek után az OBT felhívta Handót, hogy „haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek”, különben a szervezet megfontolja, hogy menessze az OBH elnökét.

Handó Tünde szerint egyébként az OBT jelenleg törvénytelen módon működik, mivel áprilisban lemondott a szervezet öt tagja, így nem rendelkezik a működéséhez szükséges 15 taggal. Az OBT azonban egyhangúlag úgy döntött, hogy működés- és határozatképes.

Az OBT június elején feljelentette a magyar kormányt az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatánál a közigazgatási bíróságok átszervezése miatt, ezt Handó hazaárulásnak értékelte:

„Sajnálatosnak tartom azt (…), hogy néhány bírótársunk magáról és a kötelességeiről, a közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad, és elárulja a hazánkat.”

A közigazgatási bíróságok átszervezéséről egyébként nem tudott konkrétumot mondani az interjúban, az MTI tudósítása szerint nem tudott arra válaszolni, hogy hány bíróságot jelent majd és hány szakemberre lesz szükség, de utalt arra, hogy az igazságügyi miniszter bizottságot állított fel a koncepció részleteinek egyeztetésére.

(MTI)

Címlapkép: MTI