Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kirúgja Handó Tündét a bírói tanács?

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését” – áll az Országos Bírói tanács tegnapi üléséről készült összefoglalóban, amely a HVG birtokába került.

A Bszi. 74. § szerinti eljárás pedig nem más mint az országos Bírósági Hivatal elnökének menesztéséről szóló pont. A Bíróságok szervezetéről (Bszi.) szóló törvény szerint ugyanis:

„Tisztségtől való megfosztással szűnik meg a megbízatás, ha az OBH elnöke neki felróható okból 90 napon túlmenően nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak, továbbá ha valamely cselekménye, magatartása vagy mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált. A tisztségtől való megfosztást a köztársasági elnök vagy az OBT a tagjai kétharmadának szavazatával meghozott határozatával indítványozza az Országgyűlésnél”.

Az OBT és Handó között a csata igazán januárban vált feszültté, amikor az Országos Bírói testület tagjai közé a bírói kar nagy részben Handóval kritikus bírókat választottak. Az OBT azzal vádolja Handót, hogy a bírói kinevezési gyakorlata törvénytelen volt, ezután Handó pedig azt mondta, törvénytelenül működik a bírói kar.

Az eseménysor pedig nem független attól, hogy a hírek szerint a Fidesz az igazságszolgáltatás átalakítására készül. Erről itt írtunk bővebben.