Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljesen lebontaná a független igazságszolgáltatást a Fidesz

Ez a cikk több mint 5 éves.

A HVG csütörtökön megjelent lapszámában ír arról, többféle tervezet is fekszik Orbán Viktor asztalán arról, a kormánypárt mit kezdjen az igazságszolgáltatással. A hetilap több verzióról is ír, ami az átalakítás iránya lehet:

  • A Fidesz különbíróságokat hozna létre, amelyek hatásköröket vonnának el a jelenlegi bírósági rendszerből. Ezt az ötletet ismerhettük közigazgatási bíróságként korábban, amelyet végül nem sikerült a Fidesznek keresztülnyomnia.  Ezek a bíróságok döntenének az állami szervek, az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság, a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről, a közérdekű adatok kiadásáról szóló perekben, vagy épp a választási ügyekben.
  • Az Országos Bírósági Hivatalt megszüntetnék, a bíróságok szervezeti igazgatását, az Igazságügyi minisztérium alá rendelnék
  • Minden olyan bírót nyugdíjba küldjenek, aki már 1990 előtt ítélkezett, ezzel a bírósági kar körülbelül 20 százalékát nyugdíjaznák
  • Megszűnne a Kúria is amely beolvadna az Alkotmánybíróságba

Persze a fentiek többsége egyelőre még csupán terv, de a HVG szerint a közigazgatási bíróságok létrehozását, már kész tényként kezelik a bírói karban. A Fidesz egyébként már az előző ciklus vége felé is többször megpróbált belenyúlni az igazságszolgáltatás működésébe, de akkor kétharmad híján ez nem sikerült neki.

Címlapkép: pixabay.com