Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay és a belső ellenőrzés: meddig akadályozhatja az önkormányzat a polgármester munkáját?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere soron kívüli ellenőrzést rendelt el az elmúlt évek városi közbeszerzéseinek megvizsgálására, mely ellenőrzés végül azt tárta fel, hogy

minden a legnagyobb rendben volt.

Ez talán annak tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy a független polgármester fideszes többségű önkormányzatot próbál működésre bírni – aminek köszönhetően már eddig is többször belefutott kisebb-nagyobb pofonokba.

A belső ellenőrzés három területet, az étel- és italfelszolgálás, éttermi és büfészolgáltatási feladatokat, a Hódmezővásárhelyi Hulladékgazdálkodási Programot és a városi térfigyelőkamera-rendszert vizsgálta, a végső konklúzió pedig az volt, hogy minden közbeszerzés szabályos, és megfelelt a hatályos törvényeknek.

Márki-Zay viszont a Facebookon hosszú posztban szemlézte, hogy a belső ellenőrzés hány ponton tartalmaz zavaró hiányosságokat, melyek nehezítik a tisztánlátást.

A polgármester legbeszédesebb megjegyzése a következő:

„… ezekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy munkatársaim kérésem ellenére nem vizsgáltak egy sor visszaélés-gyanús körülményt, jelentésük mindössze azt támasztja alá, hogy a beszerzések során a jogszabályokat és határidőket a Hivatal betartotta. A jelentés hiányosságaira felhívtam a munkatársak figyelmét és hamarosan írásban is kérni fogom az alábbi pontok vizsgálatát…”

A konkrét hiányosságok és „érdekességek” közt szerepel olyan tétel, amely szerint például teljes levelezés hiányzik a Márki-Zaynak átadott dokumentumok közül, vagy mondjuk olyan, hogy „a nyertes pályázó rendre 1%-on belül eltalálta a pályázat becsült értékét”, illetve egyes esetekben nincs tételes elszámolás a teljesítések kapcsán.

Vagyis bár a belső ellenőrzés mindent rendben talált, de valójában rengeteg olyan körülmény maradt feltáratlanul, amelyek az előző városvezetés közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban minimum gyanúsnak nevezhető, emellett jól látszik az is, hogy a polgármester és az önkormányzat között továbbra sem harmonikus a munkakapcsolat.

Mindez leginkább természetesen a hódmezővásárhelyi lakosok számára problematikus, hiszen joguk van arra, hogy megismerjék a városvezetés által elköltött pénzek sorsát, hiszen – elméletben legalábbis – mindez az ő javukat szolgálná.

Márki-Zay Péter teljes posztja itt olvasható: