Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Belügyminisztérium kezdte el szorongatni Márki-Zay Pétert

Ez a cikk több mint 5 éves.

Eddig leginkább a saját önkormányzati testülete tett be Márki-Zay Péternek, Hódmezővásárhely polgármesterétől nem is olyan régen például jogköröket vontak meg, de az ülések rendje is borult már fel amiatt, hogy a fideszes képviselők inkább Lázár János beiktatására mentek, mint tanácskozni.

Aztán legutóbb Márki-Zay már egy elég egyértelmű fideszes álhírt is leleplezett, amikor egy fideszes képviselő a saját Facebook-oldalán azt állította, hogy nemmel szavazott egy felújításra, a polgármester azonban videóval bizonyította, hogy ez nem igaz. Nem sokkal ezután írta ki ő is a közösségi oldalára, hogy vélhetően hamarosan lejárató hadjárat veszi kezdetét ellene…

A hvg.hu írta meg, hogy most viszont egy léptékkel nagyobb gond szakadt Márki-Zay nyakába: a Belügyminisztérium egymilliárd forintot akar bevasalni Hódmezővásárhelyen. Egy évekkel ezelőtti (tehát még jócskán Márki-Zay győzelmét megelőző) ügyről van szó, amelyről a jelenlegi polgármester egy lakossági fórumon számolt be.

„Olyan számlát is talált a Belügyminisztérium, amit két helyen is benyújtottak az elszámoláskor, ez már akár a bűncselekmény gyanús kategóriába tartozik” – magyarázta Márki-Zay Péter, aki azt is hozzátette, hogy a múlt héten a Belügyminisztériumtól három levelet is kapott az önkormányzat, amelyekben a záró elszámolásra szólítják fel őket 2012 és2014 között szabad felhasználásra kapott állami pénzzel kapcsolatosan.

„Három éven át kapott, főként a működésre felhasznált közel egymilliárd forintról van szó” – egészítette ki a fórumon elhangzottakat Márki-Zay Péter.

A Belügyminisztérium jelezte: amennyiben nem tudják megfelelően számlával igazolni a pénz elköltését május 25-ig, akkor vissza kell fizetniük az összeget.

„Öt évvel ezelőtti számlákat kellene előkerítenünk úgy, hogy közben a pénzügyesek sorra mondanak fel” – tette hozzá Márki-Zay, majd hozzátette: mindent el fognak követni, hogy tisztességesen el tudjanak számolni az évekkel ezelőtt elköltött pénzzel.

Mindez egyébként létfontosságú, Hódmezővásárhely költségvetése ugyanis meglehetősen ingatag, és rengeteg gyanús ügyet is feltárt már a polgármester. A költségvetésben például 600 milliós bevételt jegyeztek a helyi strandot üzemeltető kft. sorába, de több százmilliót költenek az üzemeltetésére, a városi televíziót üzemeltető önkormányzati cégtől 461 milliós bevételt várnak, de tízmilliókat költenek rá – és így tovább.

A város anyagi helyzete tehát elég zavaros – a Belügyminisztérium azonban érdekes módon pont most tartja fontosnak, hogy az előző városvezetés stiklijei miatt lehetetlen helyzetbe hozza a jelenlegi polgármestert, és ezzel közvetve egész Hódmezővásárhelyt.