Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter újra nekifut: meddig akadályozza még Lázár volt minisztériuma a polgármester munkáját?

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Kérni fogjuk a Miniszterelnökség új vezetőjét, hogy egy egyszerű jóváhagyással TÁMOGASSA HÓDMEZŐVÁSÁRHELYT!” – írja legutóbbi posztjában Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhely polgármestere nem először fut bele fideszes pofonokba, megválasztása óta önkormányzata kormánypárti képviselői rendre keresztbe tesznek neki – és ezzel egyébként a városnak is.

Most éppen a Csengettyű közi tízemeletes panelház ügyében folyik egy kis adok-kapok, külön érdekessége, hogy a polgármesternek a Miniszterelnökséggel – vagyis Lázár János frissen elhagyott minisztériumával – kell hadakoznia.

A Csengettyű köz ügyében egyébként pont Lázár volt az, aki még 2016-ban előállt az ötlettel, hogy a panelben lakókat családi házba kellene költöztetni – azonban ez az ötlet akkor hamvába holt.

Indoklás (A teljes szöveg itt megtalálható, forrás: Facebook)

Aztán viszont nem nagyon lehetett tudni, hogy a városvezetés mit is tervez pontosan a panelházakkal. Volt róla szó, hogy visszabontják őket, a lakókat pedig segítik új otthon találásában, csakhogy sem a szakértők, sem a lakók nem voltak teljesen elégedettek a tervekkel, az önkormányzat pedig egy ideig még azt is kommunikálta, hogy mégsem lesz visszabontás.

Mivel azonban Márki-Zayt is foglalkoztatja a Csengettyű közi panelek sorsa, írt is a Miniszterelnökségnek, hogy érdeklődjön arról, a program keretében nyújtandó 402 milliós támogatással mi a helyzet. Az önkormányzat egyébként a felvásárolt ingatlanokat mindaddig, amíg a panelek visszabontása el nem kezdődik, szociális bérlakásként hasznosítaná a polgármester tervei szerint, segítve ezzel a rászorulókat.

Megkeresésére viszont Márki-Zay azt a választ kapta május 11-én Kandra Ildikó gazdálkodásért és személyügyekért felelős helyettes államtitkártól, hogy pont azért, mert az üres, és az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanokat szociális bérlakásként hasznosítanák, nem áll módjában jóváhagyni a támogatást.

Indoklás (A teljes szöveg itt elolvasható)

Érdekessége a helyzetnek, hogy a válaszból az is kiderül, hogy amúgy mégis csak tervben van a panelek visszabontása is, illetve hogy a kormány ezt támogatná, ráadásul kormányrendeletben is rögzítve van – ami szintén felveti azt a kérdést, hogy vajon akkor erről az utóbbi időben miért nem kommunikáltak…

Kandra Ildikóról egyébként azt érdemes tudni, hogy egyenesen Lázár János javaslatára lépett előre a Fidesz-frakció könyvelőjéből a Miniszterelnökség államtitkárává, és mint ilyen, egyből 1 millió 720 ezres fizetést is magáénak tudhatott – ami még ezen a szinten is kirívóan magasnak számít.

Márki-Zay egyébként a Facebookon jelezte: az új minisztertől, Gulyás Gergelytől legalább annyit vár, hogy szándékosan ne tegyenek keresztbe Hódmezővásárhelynek.

Mint írta:

„Akinek Magyarország az első, az támogatni fogja a hasonló kezdeményezéseket, függetlenül attól, hogy az kinek a javaslata. A Miniszterelnökség korábbi vezetése NEM ENGEM BÜNTETETT a visszautasítással, HANEM A VÁROST – felerészben tehát a saját fideszes szavazóit is! Ilyenre még a kommunizmusból sem tudnék példát említeni…”

Kíváncsian várjuk, vajon Lázár távoztával sikerül-e eredményeket kicsikarnia a polgármesternek a minisztériumból.

Bár ha csak arra gondolunk, hogy a minap Kósa Lajos is Hódmezővásárhely visszahódítását jelölte meg (szerinte legalábbis) Lázár János jövőbeni legfontosabb feladatának, és megnézzük, milyen aktívan vetette bele magát a távozó miniszter a helyi ügyek felkarolásába… Van egy olyan érzésünk, hogy Márki-Zay Péternek még sok csatát kell megvívnia, hogy városa boldoguljon.