Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orwelli rendszert épít ki a Los Angeles-i rendőrség

Ez a cikk több mint 5 éves.

Prediktív algoritmusokkal tenné hathatósabbá megfigyelési- és igazoltatási rendszerét Los Angeles város rendőrsége (LAPD). Az „Állítsuk meg az LAPD kémkedését” nevű aktivista szervezet információi szerint a városban, nagyobb részben fekete és latin hátterű közösségek által lakott részeken a sok évtizedes diszkriminatív rendőri gyakorlat miatt sokkal szigorúbb ellenőrzés és megfigyelés folyik a lakosság ellen, mint máshol.

Most pedig ezt a rendszert már új, úgynevezett prediktív számítógépes algoritmusok és óriási adatbázisok is segítik. Az aktivisták ugyanis rájöttek, hogy az LAPD Peter Thiel tech-vállalkozó Palantir nevű adatbáziscégétől vásárolt technikát.

A Palantir a Trump-támogatóként a Szilícium-völgyben felháborodást keltő Thiel legnagyobb projektje, amely több más, főleg politikai munkát végző nagy céghez hasonlóan metaadatokat (a bizalmas adatainkra vonatkozó, nem-bizalmas információk) és megismerhető bizalmas adatokat is gyűjt a Facebook felhasználóiról, és azokat a Cambridge Analytica megkérdőjelezhető módszereit felhasználva értékesíti is nagy ügyfelek számára.

A Palantir alogritmusait használó LASER projekt Los Angelesben azonban még ennél is tovább megy. A már meglévő, büntetett előéletű lakosok adatai mellett ez az új algoritmusrendszer megpróbálja a rendőrség kritériumai szerint összeállítani azoknak a névsorát, akik lehetséges bűnelkövetőnek számítanak, így teljesen ártatlan, és tiszta előéletű állampolgárok tízezrei kerülnek szigorúbb vizsgálat alá.

A rendszernek két fázisa van, az elsőben egy kriminialisztikai elemző szubjektív módon rangsorolja a rendőrség birtokában lévő összes információt személyenként és ezek alapján, a potenciális bűnelkövetőket és bűnismétlőket a második fázisba rakja, ahol a Palantir szoftverei a rendszámtáblák és igazoltatások azonosító adatait összeveti az adott emberek közösségi médiára feltöltött profiljaival, az így megszerzett rengeteg személyes adat alapján pedig eldől, mennyire „gyanúsnak” kezel valakit a rendőrség.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem-jogállami módon, mégis zavartalanul a teljes lakosságot bűnözőként megfigyelő rendszert építettek ki Kalifornia legnagyobb metropoliszában.

Ráadásul ez a rendszer „elkövetői” adatbázisából nagyon nehéz kikerülni. Az inkriminált városrészekben ugyanis a rendőrségi ellenőrzések nagyon rendszeresek és szinte mindenkit megállítanak egy héten legalább egyszer. Csak úgy lehet azonban a „gyanúsak” listáját elkerülni, ha mégsem állítanak meg. Ami pedig, ha ilyen városrészben laksz, teljességgel kizárt.

A „Stop LAPD” a LASER és egy másik, ugyancsak a Facebookéhoz hasonló algoritmusrendszerrel a „súlyosan bűnfertőzött” városrészeket elkülönítő PredPol program adatait sikerrel perelte ki 2017 októberében. Most, hosszabb elemzés után szakértőik arra jutottak, a meghatározás rendőrségi módszerei nem állnak tudományos alapokon, azokban a szubjektív rendőrségi tudás rendszerez, így semmi mást nem csinál, mint iszonyatos hatékonysággal termeli újra a rendőrökben már meglévő előítéleteket, azokat egy félelmetes, már-már disztópikus rendszerré nagyítva fel.

Az információkat közlő Intercept csak a rendőrség szóvivőjét érte el az ügyben, a Palantir és Thiel még nem kommentálta a civil szervezet értesüléseit és megszerzett dokumentumait sem.

(The Intercept // Címoldali kép: Twitter)