Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kamupártok is bemutatkozhatnak a köztévében

Ez a cikk több mint 6 éves.

4 év után először jelenhetnek meg nem fideszes politikusok a köztévében, miután a Nemzeti Választási Bizottság egymillió forintos bírságot szabott ki, amiért az M1 nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi alapelvet.

Mivel a kampány első két hetében kizárólag fideszes politikusokat hívtak be az adófizetők pénzéből működő köztévébe, a bizottság a bírság megfizetése mellett ellenzéki politikusok meghívására is kötelezte a televíziót.

Ennek következménye, hogy 5 perces blokkokat biztosítanak az országos listát állító pártoknak, hogy bemutathassák programjukat. Az ellenzéki politikusok eddig nem igazán a pártprogramok bemutatására használták az 5 percüket, inkább megragadták az alkalmat, hogy szembesítsék a köztévét vagy épp a Fideszt saját káros tevékenységével.

Eddig a Jobbik képvisleője, Mirkóczi Ádám, a Momentum szóvivője, Hajnal Miklós, a Kétfarkú Kutya Párt képviselőjelöltje, Tichy-Rács József (alias csirkeember) és az Együtt elnöke, Juhász Péter élvezték a köztévé 5 perces vendégszeretetét.

A következő párt és képviselője azonban kilóg a sorból: bemutatkozott A Szegény Emberek Magyarországért Párt (azaz a SZEM) is. A „párt” elnöke épp betegséggel küzködik, ezért Horváth Gábor, szombathelyi képviselőjelölt mutatta be a programjukat. Ahogy azt a név is jelzi, a szegény embereken szeretnének segíteni például azzal, hogy uniós pályázatokkal lehessen igényelni háztartási kisgépeket, vagy akár háztetőre szerelhető napelemeket. Azt szeretnék, hogy

a Parlamentben ne csak jogászok, ügyvédek üljenek, hanem képviseltethesse magát a munkásember is, beülhessen a kőműves vagy a szakács is.

Legalizálnák a marihuánát, amit orvosi érvekkel, illetve azzal támasztanak alá, hogy napi 1 százalékos fogyasztással számolva 18 milliárd forint éves bevételt tudnának biztosítani, ezt pedig visszaforgatnák az egészségügybe.

Az adórendszert kétkulcsosról egykulcsosra „tennék vissza” (Magyarországon háromkulcsos adórendszer van), a személyi jövedelemadót 27 százalékról lejjebb vinnék „mert a válság óta ugye fennmaradt” (az szja egyébként 15%).

Az igen zavarosra sikeredett programismertetés után egyértelmű, hogy itt valami bűzlik. Egy 2014-es cikk tanúsága szerint már 4 éve is létezett a párt, sokkal több információt nem tudunk meg az interneten kutakodva sem, a párt Facebook-oldala is épp csak egy hónapja jött létre. 4 éve még azzal kampányoltak, hogy nem támogatják sem a jobb,- sem a baloldalt, és mindenkit érvénytelen szavazásra buzdítottak.

A kamupártok azért is károsak, mert egyrészt tovább aprózzák az ellenzék esélyeit, másrészt pedig benyelnek többmillió forint állami támogatást, amit aztán nem látunk viszont. 2014-ben is rengetek kamupárt indult, melyekkel kapcsolatban a NAV decemberben jelentette be, az ajánlóíveik visszaküldésének elmaradása miatt kirótt bírságok behajthatatlan tartozássá váltak.

Akár több tízmilliós tartozásokról is lehet szó, amiket pártvagyon híján elengednek, a pártok pedig minden következmény nélkül újra bejelentkezhetnek a választásokra, a Nemzeti Választási Bizottság pedig simán nyilvántartásba is veszi őket.

Ahogy azt Gulyás Mártonék nem rég készített videójából is láthatjuk, itt nem is igazán az a főgonosz, akit kiállítanak aláírást gyűjteni, kampányolni vagy épp beültetnek egy tv stúdióba, hogy mutassa be a „párt” nem létező programját.

Ők többnyire hiszékeny emberek, akik szeretnének politizálni és tényleg elhiszik, hogy most valami jót tesznek az országgal.

Az igazi ludas a rendszer, ami hagyja, hogy büntetlenül nagy pénzeket lehessen zsebre tenni kamupártok alapításával, amik 4 évente tavasszal a virágokkal együtt bújnak elő a semmiből és tűnnek is el a semmibe.