Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ugrott a kamupártok 2014-es tartozása

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mintegy kétmilliárd forint büntetést képtelen volt behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2014-ben, az országgyűlési választásokon elinduló ismeretlen kispártoktól, írta a Magyar Nemzet szerdán. A bírságokat a pártok azért kapták, mert nem sikerült nekik időben visszaküldeni az ajánlóíveket érvényesítésre. Ezért büntették meg őket a helyi választási bizottságok. Az adóhatóság most közölte, ezen kintlévőségek döntő része behajthatatlan tartozássá vált.

A NAV adatai szerint 1,96 milliárd forint így keletkezett bírságot négy év alatt sem sikerült behajtaniuk, csupán 3,9 millió forint büntetést fizettek ki az ügyekben. A 2014-ben érvényben lévő választási indulási jogszabályok szerint egy jelölt állításához 500 állampolgár ajánlóíven rögzített aláírásra és személyes adataira volt szükség. Minden sikeres jelölt után egymillió forint állami kampánytámogatás járt. Ha egy pártnak sikerült ilyen módon 27 jelöltet állítania, akkor további 150 milliós állami kampánytámogatásban részesült. Sok ügyeskedő ott fedezte fel az igazi lehetőséget, hogy egy választó több jelöltet is ajánlhatott. Így az ajánlóívek körül a legutóbbi választáson szabályos cserepiac alakult ki, hiszen mindenki a 27 jelöltre pályázott.

Az országgyűlés részben ezek miatt a kiskapuk miatt 2017-ben törvényt is módosított ,amely szerint azoknak a politikai pártoknak, amelyek az országgyűlési választásokon nem képesek elérni az 1%-ot, ezeket az állami támogatásokat vissza kell fizetniük.

A Magyar Nemzet az üggyel kapcsolatban felidézi az egyik bizniszpárt, a Magyar Demokratikus Unió (MDU) összesen 17 jelöltet állított ajánlóívek segítségével, így 17 millió forint állami támogatáshoz jutott. Ez a párt a Nemzeti Választási Iroda közlése szerint 54,8 millió forint bírságott kapott az ívekkel kapcsolatban 2014-ben amelyből midnezidáig egy fillért sem fizetett be. A párt idn novemberben ezt viszont közleményben tagadta.Mint sok más esetben, az ő bírságuk behajtása ügyében is azt közölte az adóhivatal a Választási Irodával, hogy mivel az NDU-nak végrehajtásnál figyelembe vehető vagyona nincsen, ezért az eljárást idén megszüntették.

Fontos szereplőnek látszik a négy évvel ezelőtti műpártok körül kialakult csalássorozatban Zuschlag János, az MSZP csalás miatt a a börtönt is megjárt volt képviselője. A Választási Iroda honlapján korábban elérhető, mára levett feketelista szerint két pártja is nagy mértékben volt érintett a büntetési sorozatban ajánlóívek elsikkasztása miatt.

Az Új Dimenzió Párt ebben az ügyben 121 millió forint behajthatatlan bírságot gyűjött, míg a másik, Zuschlaghoz köthető szervezet, az Új Magyarország Párt köztartozása közel 80 millió forint.

A bírságokon túl probléma az is, hogy ezeknek a pártoknak a fejenként egymilliós kampánytámogatásokat is vissza kellene fizetniük a bírságok megfizetése mellett. A napilap azonban eddig hiába érdeklődött a Magyar Államkincstárnál arról, ezek az ügyek pontosan hogyan is állnak.

(Magyar Nemzet Online)