Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar-szlovák Híd felrobbantotta az Orbán-szövetséges Fico-kormányt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Maratoni, majdnem 9 órás tárgyalás után a Most-Híd országos politikai testülete úgy döntött, a rendszerváltás utáni szlovák politika legmozgalmasabb napján felrobbantják a Fico vezette kormánykoalíciót. A Híd Országos Tanácsának döntése szerint vagy előrehozott választások lesznek, vagy kilépnek a kormánykoalícióból. Ez lényegében azt jelenti, hogy új kormány jön  Szlovákiában!

A szlovák belpolitikai válság Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonyának meggyilkolása óta tart. Az újságírót azelőtt ölték meg, hogy publikálta volna cikkét, amely Robert Fico szlovák kormányfő, és pártja a SMER, illetve az olasz maffia összefonódásait tárta volna fel.

Az azóta eltelt két hétben a rendszerváltás utáni szlovák politika legnagyobb tüntetéseit láthattuk, miközben egyre kerültek elő a nyomozásról is a botrányos részletek. Szó volt a helyszínen minden ok nélkül vizsgálódó, korrupciós ügyekben érintett rendőrről, és arról is, hogy egyszerűen nem rendeltek ki igazságügyi orvosszakértőt a tett színhelyére.

De megmozdult a nagypolitika is. A három koalíciós párt egyike, a Bugár Béla vezette félig magyar Most-Híd adott ultimátumot Ficónak, váltsa le a belügyminisztert, vagy kilépnek a kormánykoalícióból. Az ellenzéki pártok pedig egyenesen Fico leváltását követelték, miközben az ellenzéki köztársasági elnök, Andrej Kiska is kormányátalakítást vagy előrehozott választást sürgetett.

Fico múlt hét elején dobta be az atombombát, és jelezte, szerinte Soros áll a tüntetések és Kiska mögött. Ezt az állítást pedig Magyarországról Orbán Viktor és a Fidesz médiája is megtámogatta. Orbánt sorra vádolták tegnap és ma a felvidéki megszólalók, beavatkozik, méghozzá a rossz oldalon a szlovák belpolitikába,  érzéketlen az áldozatok családjával és a tüntető szlovákokkal szemben.

Ma reggel azonban váratatlan fordulatként lemondott az ügyben érintett Robert Kaliňák belügyminiszter. Ez a lépés volt Bugár Béláék kívánsága még egy héttel ezelőtt, a kormányban maradásért cserébe. De úgy tűnik, ez már nem volt elég, és a Híd nem folytatja Fico kormányában. Bugár Béla a pártjával való egyeztetés után kijelentette, szerinte a jelenlegi helyzetet csak előrehozott választásokkal lehet megoldani.

Hacsak Ficóék nem vonják be a kormányzásba a neonáci Kotlebát és pártját (amit a SMER vezetői kizártak, és maga Kotleba se rajong az ötletért), akkor koalíciójuk kisebbségben marad, és minden bizonnyal előrehozott választások jönnek.

(Címlapkép: DenikN/Tomáš Benedikovič)