Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán sorosozásában is külön mélypont a szlovák politikába való beavatkozás

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mi itt az anyaországban az első hüledezések után már hozzá is szoktunk ahhoz, hogy a kormánypárt Soros Györgyöt hazudja minden mögé. De ebben a kampányban most külön mélypont, ahogy Orbán Viktor a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása utáni szlovák belpolitikai válságba beleszól.

Számtalanszor hallhattuk az érvet Soros György kapcsán, ne szóljanak bele a belügyeinkbe külföldről. Most mégis pont a sorosozás révén teszi ugyanezt a miniszterelnök és köre, azzal, hogy Orbán Viktor kiállt Robert Fico szlovák kormányfő azon állítása mellett, hogy Soros György próbál beavatkozni a szlovák politikába, a szomszédos ország történetének egyik legnagyobb tüntetési hulláma kapcsán. Sőt nem csak Orbán szól bele, hanem a hozzá kötődő fideszes sajtótermékek is ezt a  vonalat viszik tovább.

Ezekben a cikkekben és nyilatkozatokban pedig a részvét meg se jelenik, sőt a korrupcióellenes harc támogatásáról, a szlovák állampolgárok önrendelkezéséről se mondanak semmit Orbánék. Talán a szlovákiai magyar lap, az Új Szó véleménycikkében foglalta össze legjobban Petőcz Kálmán diplomata, mi a gond Orbán nyilatkozatával, a neki írt nyílt levélben:

Önnek nincs egyetlen jó szava sem, amellyel együttérzését fejezné ki a két meggyilkolt fiatal és hozzátartozóik iránt? Önnek ebben a nehéz pillanatban is csak „sorosozásra” és „migráncsozásra” futja? Kár, mert ezzel vérig sértett százhúszezer békésen tüntető embert. Ahhoz, hogy tisztán lássanak, nincs szükségük Sorosra, de Önre sem. Hiszen ebben az országban élnek, és saját bőrükön tapasztalják naponta a hatalom arroganciáját. Ön megsértett minden szlovákiai becsületes állampolgárt, aki végre egy igazságos jogállamban, félelem nélkül szeretne élni.

Pedig a helyzet elég egyértelmű. Két hete meggyilkolták Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót, aki Fico kormánynak és az olasz maffiának a kapcsolatát készült feltárni. A szálak pedig Ficóig érnek. Tanácsadója feltehetőleg az olasz maffia egyik tagjának volt korábban szeretője, de a belügyminiszter és több rendőri vezető is érintett lehet az ügyben. Azóta kiderült az is, a rendőrség elfelejtett igazságügyi orvosszakértőt kirendelni a gyilkosság utáni helyszínelésre. Az ellenzék, sőt a kormánypárti Bugár Béla által vezetett Híd is a belügyminiszter lemondását követeli, de valószínű lehet a koalíció felbomlása és az előre hozott választás is.

Százezrek tüntettek pénteken szerte Szlovákiában, és valószínű, ha ennek a hétnek a végégig se lesz megoldás, megismétlődhetnek a tüntetések. Mindezt úgy, hogy már eddig se állt jól a közvélemény-kutatásokban a Fico kormány.

Ebben a helyzetben mondja azt Orbán Viktor, hogy a tüntetésekben ő is látja Soros György kezét, akár Robert Fico. Nem azt, hogy derüljön ki az igazság, nem azt, hogy elismeri a szlovák nép és az ottani határon túli magyarok jogát egy demokratikusabb közélethez, hanem hogy Soros.

Ez még az eddig ismert sorosozós kampány alapján is példátlan, és pontosan ennek a kampánynak az alapján nevetséges is. Soros György ne támogasson magyar civil szervezeteket, de Orbán támogathatja a szlovák belpolitika egy szereplőjét, speciel pont a népharaggal szemben?

De az se teljesen érthető, miért van erre szükség azon kívül, hogy a belpolitikában igazolja Orbán a sorosozást. Ugyanis jelenleg az az esélyesebb, hogy Ficóék belebuknak ebbe a botrányba, és új választásokat kell majd kiírni. Miközben már a gyilkosságok előtt alacsonyabb volt a kormánypártok támogatottsága, mint az ellenzéké.

Sőt már az is lehet, hogy ma eldől Fico sorsa, ugyanis bár belügyminisztere lemondott, a koalíciós partner Híd Országos Tanácsa ma, hétfőn 14 órakor dönt, tagja marad-e a kormánynak.