Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Hídon és Bugár Bélán múlik, hogy összeomlik-e a Kuciak-gyilkosság után a szlovák kormány

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása miatt az elmúlt napokban súlyos kormányválság alakult ki Szlovákiában. A Smer-kormány stabilitása elsősorban a magyar-szlovák Híd-Moston múlik, a párt azonban a híradások szerint megosztott: egyik része maradna a koalícióban, a másik távozna.

Bugár Béla visszatér a szabadságáról, kép Michal Šmrčok

A 27 éves Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát február 25-én gyilkolták meg. Noha a gyilkos és a felbújtó egyelőre ismeretlen, a rendőrség szerint Kuciak újságírói munkája szolgált a gyilkosságok indítékául, aki az elmúlt hetekben a kelet-szlovákiában működő olasz ´Ndrangheta maffiához köthető szervezett bűnözéssel és a kormányzó Smer maffiához fűződő kapcsolatával foglalkozott.

A Fico-kormány kulturális minisztere Marek Maďarič már az azutáni napon lemondott, hogy a gyilkosságokra fény derült. Amint nyilatkozott, nem tud megbékélni a tudattal, hogy minisztersége alatt meggyilkolnak egy újságírót. A kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy döntése személyes, a kormány és az olasz maffia közti kapcsolatokra vonatkozó kérdéseket visszautasította.

A liberális és konzetvatív ellenzéki pártok, és az országszerte rendezett tüntetéseken megjelentek (Pozsonyban tegnap 30-40 ezren tüntettek, egyes tudósítások szerint a rendszerváltás óta nem vonultak ennyien utcára a fővárosban) azonban a gyilkosságok kivizsgálásán túl a felelősök lemondását követelik. Ez pedig az ő szemükben a teljes kormányt, és leginkább Fico miniszterelnök bizalmi emberét, Robert Kaliňák belügyminisztert jelenti, akit az elmúlt években több alkalommal hoztak összefüggésbe alvilági körökkel.

Fico és Kaliňák, kép: Körkép.sk

A szlovák sajtó egy része már Kaliňák hétfői menesztéséről beszél, Fico egyelőre úgy tűnik, ragaszkodik belügyminiszteréhez. A válságkezelő miniszterelnöknek ellenben majd minden napra jut egy meredek állítása: a tüntetésekről a középületek megrongálását vizionlálja, a morális válságot emlegető köztársasági elnöknek pedig a Sorossal való viszonyát firtatja, és azzal vádolja, hogy államcsínyt szeretne előidézni. A miniszterelnök azt ígérte, a hétvégén rendbe szedi a kormányt, ez azonban jelen helyzetben egyre reménytelenebbnek tűnik.

A Híd-Most több képviselője, és Bugár Béla pártelnök is Kaliňák menesztését követelik, miközben múlt pénteken egy képviselőjük bejelentette, távozik a frakcióból, és nem támogatja tovább azt a kormányt, amelynek egyes tagjai „kétes személyekkel állnak kapcsolatban”. Az pozsonyi Új Szó forrásai szerint a párt által delegált kormánytagok nagy része is a lemondását fontolgatja. A magyar-szlovák párt tagsága azonban egyáltalán nem egységes a kormányzás kérdésében. Az Új Szó szerint sokan, különosen a párt szlovák kulcsemberek jó része és a fiatalabb politikusok távoznának a kormányból, de a többség, főként a járási politikusok, települési vezetők, maradáspárti.

A Híd-Most politikusai számára az is visszatetszést keltett, amikor Fico sorosozással próbálta hitelteleníteni a kormány felelősségét firtató köztársasági elnök kritikáit. A Kuciak-üggyel párhuzamosan pedig az ideológiai feszültségek is felszínre kerültek: a Smer másik koalíciós partnere, az etnicista SNS szombaton jelentette be, hogy a Híd-Most által delegált igazságügy-miniszter, Lucia Žitňanská lemondását követelik, nekik „az Isztambuli Egyezménnyel, a drogok dekriminalizációjával és a bíróság problémáival” vannak gondjaik.

A hidasok a párt egységbe rendezését a szabadságáról pénteken visszatérő elnöktől, Bugár Bélától remélik, aki ma rejtélyesen annyit mondott, három megoldási lehetőséget is lát, ezeket azonban nem fejtette ki a nyilvánosság számára.

Ha a Híd-Most távozik a koalícióból, akkor kisebbségi kormányzás, vagy előrehozott választások jöhetnek, az egyetlen szóbajöhető ellenzéki párttal, a szélsőjobboldali L’SNS-szel való formális együttműködést SMER-források kizárták.

A Kuciak-gyilkosság hátteréről itt olvasható az Új Szó főszerkesztőjének, Szalay Zoltánnak az írása.

(Címoldali kép: TASR)