Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szlovákiában tízezrek tüntettek egy tisztességes országért, Orbán Viktornak viszont megint Soros György jutott az eszébe

Ez a cikk több mint 6 éves.

A pozsonyi SzNF-téren körülbelül 30-40 ezer ember tüntetett péntek este „egy tisztességes Szlovákiáért”, országszerte rengeteg helyen szintén többszáz, néhol többezer fős demonstrációkat tartottak, a tüntetők mindenütt Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának kivizsgálását és új kormányt, illetve Robert Fico miniszterelnök lemondását követeltek.

1989, vagyis a rendszerváltás óta nem vonult ekkora tömeg az utcára Szlovákiában.

Pozsonyban beszédet mondott többek között Štefan Hríb, a .týždeň hetilap főszerkesztője, aki  szerint az antiszemitizmus már nem csak Kotlebáék (vagyis a szélsőjobboldali A Mi Szlovákiánk Néppárt) privilégiuma, de a sorosozással a közjogi méltóságok is csatlakoztak ehhez a vonulathoz.

Színpadra lépett Vladimír Crmoman, a 2016-os tanársztrájkok egyik szervezője is, aki elmondta: „Hat éve mutatunk rá a furcsa, rossz dolgokra, és közönnyel találkozunk a kormányfő részéről, nem tárgyal velünk. Aztán hirtelen megtudjuk tőle, hogy valaki áll mögöttünk”. Crmoman azt remélni, hogy ezt a felháborodást már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ján Kuciak testvére levélben fordult a demonstrálókhoz, melyben többek közt felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad elveszíteni a hitet abban, hogy az országban el lehet érni változásokat.

„Ezért arra szeretném Önöket felszólítani hogy ne legyenek könnyelműek a körülöttünk történő dolgokkal! Ne legyenek könnyelműek és lusták abban, hogy mit tesznek és miként teszik azt! Ne legyenek könnyelműek, helyette alkossanak saját véleményt és válogassák meg az Önökhöz eljutó információkat! Nem akarok Önökre kényszeríteni semmilyen véleményt és meggyőződést. Arra szeretném Önöket motiválni, hogy véleményüket a tényekre, nem pedig állítólagos információkra és összeesküvés-elméletekre alapozzák.”

Felszólalt emellett Mária, Ján Kuciak húga is: „Köszönöm, hogy itt vannak, és nem mindegy önöknek. Martinkának és Jánnak sem volt mindegy, jobb világot akartak teremteni” – mondta.

A demonstráció végül az „Elég volt Ficóból” skandálás után a szlovák himnusz eléneklésével ért véget.

Kép forrása: Új Szó/Somogyi Tibor

Az Új Szó tudósítása szerint Pozsonyban a délutáni órákban Soros György ellen is tüntettek: mintegy 10 fő, a NAJ parlamenten kívüli párt szervezésében.

Nem véletlenül: Soros György neve az utóbbi napokban igen gyakran megemlítődik Szlovákiában is. Bár elsőként az újságíró-gyilkosság kapcsán még a szélsőjobbhoz köthető felületeken jelent meg, majd Kreml-barát szlovák és cseh álhírportálokon kezdett terjedni, múlt hét vasárnapján már Fico is sorosozott, amikor kifejtette, szerinte Soros György Andrej Kiska szlovák államfőn keresztül próbál beleavatkozni a szlovák belpolitikába. Fico egyébként nem aratott túl nagy sikert ezzel a magyarázattal, Szlovákia ugyanis többségében nem volt vevő a konspirációs elméletekre (olyannyira nem, hogy például a Trend.sk szlovák weboldal szerkesztősége csütörtökön jelezte, hogy nem is tudósítanak többet Fico konteóiról).

Mindez nem késztette önmérsékletre Orbán Viktort, aki ma újra a szájára vette Soros György nevét, méghozzá a szlovák belpolitikai válság kommentárjában. A magyar miniszterelnök kifejtette, hogy Soros György és szervezetei kéznyomát látja a szlovák eseményeken, és egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa.

Mondta mindezt azután, hogy a szlovák belpolitikai válság kiváltó oka Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása volt. Az újságíró halála előtt egy, a szlovák kormányig érő korrupciós ügy feltárásán dolgozott. Hogy két ember haláláról, és erről az egész ügyről Orbán Viktornak újra csak Soros György és a migrációval való riogatás jut eszébe – erre igazán nehéz megfelelő szavakat találni.

Az ügy hátteréről itt olvasható az Új Szó főszerkesztőjének, Szalay Zoltánnak az írása.