Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 21. századi oktatásért tüntettek a diákok, március 15-én folytatják

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Váltsunk rendszert közösen az oktatásban!” címmel hívott tüntetésre ma délután fél hattól a Független Diákparlament,  a demonstráció a Deák Ferenc térről indult, és a nem sokkal 7 előtt érkezett meg a Parlamenthez. A szervezők bejelentették, március 15-én újabb demonstrációra kerül sor.

  • Január 19-én vonultak először az utcára idén a diákok egy korszerű, diákközpontú, igazságos oktatási rendszerért. A tüntetők 12+1 követelésére érdemben nem reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és hiába hívták vitára a miniszterelnököt, Orbán Viktor sem óhajtott velük találkozni.
  • A diákok ezért döntöttek egy újabb demonstráció mellett: „Mivel az oktatási kormányzat semmibe vette az ország jövője érdekében megfogalmazott kéréseinket, ezért nekünk, magyar diákoknak, tanárainkkal és szüleinkkel közösen kell rendszert váltanunk az oktatásban!
  • A több ezres tömeg 7 óra előtt érkezett meg a Parlamenthez.

Élő videónk a helyszínről:

Újra az utcán a tüntető diákok, akik egy jobb oktatásért vonulnak a Deák térről a Parlament elé! Élőben a Mércén! Percről percre közvetítésünket itt olvashatjátok: https://merce.hu/2018/02/23/a-21-szazadi-oktatasert-tuntetnek-a-diakok/

Posted by Mérce on Friday, 23 February 2018

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Az Örömóda éneklésével véget érő diáktüntetés újabb jele annak a társadalmi elégedetlenségnek, amely a választások előtt újra feltörni látszik. Az elmúlt egy hónapban ez a harmadik oktatási megmozdulás, hiszen a Független Diákparlament első tüntetése után már a Tanítanék Mozgalom is összehozott egy többezres tüntetést.

Emellett az egészségügyben dolgozók is tüntetni készülnek márciusban, sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók, szóval feltárul előttünk az összes szektor, amelyet a Fidesz kormányzása elhanyagolt.

A mai tüntetés legfontosabb üzenete a választáson való részvétel volt. A szónokok nemcsak kritizálták a kormányzatot, de arra hívtak fel mindenkit, hogy meggyőződése, szimpátiája szerint mindenképp vegyen részt a választásokon.

Április 8-a tétje tehát minden jel szerint ezeknek a szétvert, alulfinanszírozott és elhanyagolt, de közben létfontosságú társadalmi intézményeknek a jövője lesz.

Rózsa Norbert, az FDP egyik szervezője bejelentette, hogy a Diák Vagyok Mozgalom első nagy esemény egy március 15-ei tüntetés lesz az Operház előtt.

A szervezők arról beszéltek, hogy az FDP folytatja szakmai munkáját, és azon dolgoznak tovább, hogy le tudják tenni egyre bővülő változtatási javaslataikat, programpontjaik megvalósítását pedig fontosnak és sürgősnek nevezte. A Diák Vagyok Mozgalom szerintük azért jön létre, hogy a Független Diákparlament képes legyen a diákokkal együtt nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

A március 15-ei megemlékezésre azért hívják a tömeget, hogy a jelen diákjai felnőjenek a márciusi ifjakhoz. A szervezők szerint ma letették ma az oktatási rendszerváltás alapjait. 

Kálló a Független Diákparlament szóvivője, aki hősiesen állt helyt az EchoTV-ben.  Emlékeztetett, a csatornán azzal vádolták, hogy olyanok ők, mint a sportoló, aki le akarja váltani az edzőjét. Pedig a diákok csak azt szeretnék, ha az edzők rendesen felkészítenék őket a versenyre.

Magolás helyett az egyetlen esélyünk, ha megtanulunk alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz, ehhez kreativitás és problémamegoldás kell, de ez nincs – véli. Ehelyett a kormány a konstruktív kritikát megfogalmazó diákokat provokátoroknak nevez, és ellehetetleníti, hogy ilyen alapvető kérdésben se lehessen párbeszédet folytatni.

Ez a mi országunk, ezért tennünk kell érte – zárta a beszédét.

Tarnay Kristóf bejelentette: Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor is nyilvános vitában vesz részt a Független Diákparlament (FDP) képviselőivel március 12-én. Március 15-re pedig az Operaházhoz hívnak, egy újabb tüntetésre.

Tarnay elmondta, miután Balog Zoltán nem reagált érdemben a diákok követeléseire, Orbán Viktor pedig nem volt hajlandó kiállni vitatkozni velük, felkérték az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét, hogy részt vegyenek egy nyilvános vitán. A felkérésre Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd, Vona Gábor, a Jobbik, és Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje is igent mondott. A vitára március 12-én, hétfőn kerül sor.

A tüntetést szervező Tarnay azt is bejelentette, szorosabbra fűzik az együttműködést az Országos Diáktanáccsal. A Független Diákparlament emellett Diák Vagyok néven új mozgalmat is hirdetett a péntek esti tüntetésen.

Az előző diáktüntetésen is felszólaló fiatal felidézte Rekasi Zsigmond esetét, aki házkutatást kapott a nyakába a legutóbbi tüntetés után.

Nem akarunk elmenni, nem akarjuk azt látni, hogy visszasüllyedünk a feudalizmusba, nem akarjuk édesanyánkat Skype-on látni – mondja.

„Ha mi innen elmegyünk, ki fogja itt rendbe tenni a dolgokat?”

Bradánovics szerint a változás a fiatalok kezében van, és a hatalom fél ettől. Fél a demokráciától, fél attól, hogy a szavazati jog az emberek kezében van. Bradánovics sem mondja meg, hogy hogyan szavazzanak a fiatalok, de mindenképp arra buzdítja az egybegyűlteket, hogy vegyenek részt a választásokon.

Épp a mai napon mutatta be a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete a Közoktatás indikátorrendszere című kötetet, amelyben 95 szempontból vizsgálták a magyar oktatást. A 444 ismertetése alapján az MTA szerint több szempontból is aggasztó a helyzet, vázlatosan a következők miatt:

  • – Hiába kerül 2013 óta több pénz a közoktatásba, európai összehasonlításban még mindig nagyon rosszul állunk (GDP-arányosan csak Csehország, Szlovákia és Litvánia teljesít rosszabbul).
  • – A perspektíva hiánya miatt nagyon elöregszik a szakma: a középiskolákban például már csak fél százalékos a pályakezdő tanárok aránya.
  • – Riasztóan egyenlőtlen a rendszer: óriási különbség van a halmozottan hátrányos helyzetű és a nem halmozottan hátrányos helyzetű gyerek teljesítménye között. Ezzel is a EU sereghajtói között vagyunk (2015-ben csak Szlovákiában volt ennél nagyobb az egyenlőtlenség).
  • – Magyarországon nem csak magas, de az utóbbi időben tovább nőtt a korai iskolaelhagyók száma, amihez nagyban hozzájárult, hogy a kormány 2012-ben 18-ról 16 évre csökkentette tankötelezettség korhatárát.
  • – Ezzel is összefüggésben várhatóan néhány éven belül vissza fog esni a felsőoktatásban tanuló gimnazisták száma.

Előbb Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című verse hangzik el a színpadon.

Majd Balla István tanár beszél, aki szerint Petőfi 170 éves verse nem is lehetne aktuálisabb. A finn oktatási modellt méltatja, amely autonóm személyekként tekint a diákokra, és használja a modern technológiát. A GDP 6 százalékának ráfordításával és politikai akarattal ez nálunk is menne.

Addig kell ordítoznunk, amíg helyre nem hozzuk az oktatást – véli. „Olyan tantervet kell készítenünk, amely lehetőséget ad minden diáknak saját egyénisége és tehetsége fejlesztéséhez.”

Egy hosszú, „Szabad ország, szabad oktatás”-skandálást követően a tüntetést szervező Független Diákparlament képviselője, Tarnay Kristóf felidézte a kormánypárti médiagépezetének rágalmazását, jelesül azt a hazugságot, hogy egy német párt pénzeli a tiltakozó diákokat.

Tarnay szerint már mindenki bérencének megpróbálták őket beállítani csak, hogy ne kelljen érdemben reagálni a 12 pontra.

Szavazásra buzdította tömeget, szerinte a senkire nem szavazás nem megoldás. Arra bátorított, döntsenek ők maguk arról, hogy ki hozza a törvényeket – majd a háta mögé, az Országház épületére mutatott.

Az Y-generáció felébredt, és kezébe veszi sorsát! – zárta felszólalását.

 

Ezt a kérdést a következő felszólaló, Koszta Amina teszi fel. Szerinte a diákok szava nem fontos, a kormányzat elvárja, hogy kérdések nélkül elfogadjanak mindent, amit az iskolapadban hallanak. Elvárják, hogy tökéletesen érvényesüljenek. A diákok ehhez képest csak annyit várnak el, hogy meghallgassák őket.

Tóth Laura szerint a kormányzat azzal vádolja a Független Diákparlamentet, hogy „lezüllesztik a diákokat”, és hogy iskolakerülők.

Ehhez képest a Diákparlament épp olyan modern, 21. századi oktatást szeretnének, amely lehetővé teszi a minőségi tanulást. A heti öt testnevelés óra helyett több nyelvórát szeretnének, az iskolán belüli demokratikus értékrendre való nevelést kérnek. Azt szeretnék, ha a vizsgák körülményeit négy évre előre rögzítenék, hogy a diákoknak ne kelljen bizonytalanságban élniük.

„Váltsunk rendszert az oktatásban!” – zárta beszédét Tóth.

A több ezres tömeg megérkezett az Országház elé, hamarosan hallhatjuk a beszédeket! 

Az indulás óta jelentősen megszaporodott a tömeg 2-3000 körülire. Bár a menet még nem ért a Parlamenthez, sokan már egyenesen a beszédek helyszínére mentek, ők ott fognak csatlakozni a tömeg nagyobbik részéhez.

A demonstráló diákok a korábbi tüntetések jelszavait skandálják. Többször felzúgott a „Repülővel jöttünk”, a Hallgatói Hálózat idejéből ismert „Semmit rólunk nélkülünk”, de a „Mi vagyunk a jövő is”.

A tüntetést szervező Független Diákparlament képviselője, Tarnay Kristóf a tömegben haladva elmondta, szervezetük egy igazi tömegmozgalom, amelynek követeléseit a kormányzatnak figyelembe kell vennie.

A Diákparlament a legutóbbi tüntetése óta kimondottan nehezített pályán próbálja megszervezni a diákokat, ahogy arról nemrégiben írtuk, kecskeméti fórumukat „fölsőbb utasításra” próbálták ellehetetleníteni.

A párt irodája előtt elhaladókat nemzeti színű zászló lengetésével üdvözölték a momentumosok, a tömeg pedig ujjongással viszonozta a gesztust. 

Mint már lejjebb írtuk, Karácsony Gergely videóüzenetben vállalt szolidaritást a tüntető diákokkal. Nem ő volt az egyetlen politikus: a jobbikos Vona Gábor és Duró Dóra együtt vonult a menetben.

a Bajcsy-Zsilinszky úton haladó tömeg. Rengeteg a fiatal és sok tanár, valamint szülő is velük tart.

Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán osztotta meg az alábbi videót:

Hajrá diákok!

Hajrá diákok! Vissza kell foglalni a jövőnket!Az oktatás a jövőnk záloga. Csak egy korszerű, diákközpontú oktatási rendszer teremthet erős, vonzó, versenyképes országot. Hiszek abban, hogy a diákok harca sikeres lesz. Egy biztos, én jelöltként is, miniszterelnökként is támogatni fogom őket. 👉Most kell cselekedni, segítsd a kampányom: http://bit.ly/2miYye4 MSZP-Párbeszéd ✘ #Változást

Posted by Karácsony Gergely on Friday, 23 February 2018

„A magyar gazdák számíthatnak arra, hogy a kormány megvédi őket az MSZP-Párbeszéd programjától, „a pártállami időket idéző leplezetlen téeszesítéstől és kényszerkolhozosítástól” – fogalmazott a nemzeti konzultációs országjáró gazdafórum pénteki békéscsabai állomásán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter” – olvashattuk 17.40-kor, a tüntetés indulásával egyidőben az MTI  hírét.

 

a menet elindult a Parlament felé.

A Parlamenthez vonulnak majd a diákok, a beszédekre is ott kerül sor.

De az üzenet világos és érthető!

– idézi fel az egyik transzparens Senecát.

Fogadjátok szeretettel! :)

Reméljük, áttekinthető, praktikus és szép lett szerintetek is, és főleg azt, hogy jól bírja a mai tűzpróbát. Egyben a türelmeteket is kérnénk, mert most használjuk először mi is!

A használatához első körben talán elég annyi, hogy az oldal tetején egy sárga sávban értesítünk, ha új posztot írtunk. De ha bekapcsoljátok az automatikus frissítés kapcsolót, akkor az új posztok maguktól betöltődnek!

Ha bármi problémát tapasztalnátok, vagy más észrevételetek lenne, ezen a címen várjuk az üzeneteiteket: [email protected]

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}