Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megfélemlítésről beszél a diáktüntetés szónoka, akinek számítógépét lefoglalta a rendőrség

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nyílt megfélemlítésnek tartja Rékasi Zsigmond a rendőrség csütörtök reggeli intézkedését, mely során lefoglalták két számítógépét – egy asztalit és egy laptopot. A Renegátlástalanok elnevezésű csoportot szervező Rékasi felszólalt a múlt pénteki diáktüntetésen, majd utána részt vett egy spontán vonuláson is. A Mércének nyilatkozva elmondta, a konkrét ügy, amelyben gyanúsítják, nem ehhez az eseményhez kapcsolódik, de úgy véli, politikai okai vannak a rendőrség lépéseinek.

A Rékasinak átadott házkutatási határozat szerint egy tavaly októberi ügyben gyanúsítják, amikor valaki a Budakeszi Önkormányzat épületére és egy helyi iskola támfalára festette, pontosabban stencilezte a Renegátlástalanok mozgalom jelvényét.

A határozatban az is szerepel, hogy ezzel 135 277 forintos kár keletkezett – ami nem esik bűncselekmény kategóriába, csak szabálysértésnek számít.

A határozatban „szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó falfirka elhelyezésével elkövetett rongálás vétsége” szerepel.

Ellenben a BRFK sajtóosztálya tegnap azt írta a Mércének, nem áll módjában tájékoztatást adni az ügyről, ugyanis törvény írja elő, hogy „a nyomozó hatóság […] nem adhat olyan tájékoztatást, amelynek során a gyanúsított, a sértett, a tanú, valamint a büntetőeljárásban részt vevő egyéb személy azonosíthatóvá válik.” Magyarán, a BRFK közleményéből az olvasható ki, hogy Rékasi ellen bűncselekmény ügyében folyik eljárás.

Rékasi nekünk azt nyilatkozta, nem gyanúsított semmilyen bűncselekményben, a rendőrségtől a tavaly októberi budakeszi falfirka ügyében kapott házkutatási és lefoglalási határozatot.

A csütörtök reggel intézkedő rendőrök egyébként találtak egy piktogramot Rékási szobájának ajtaján, és édesanyja elmondása szerint (a fiú akkor épp nem tartózkodott otthon) meg is jegyezték, hogy ilyen bizonyítékot keresnek. A probléma csak az, hogy a srác szobaajtaján lévő piktogram és a hozzá tartozó sablon nem ugyanazt ábrázolta, mint a határozatban szereplő rongálási esetekben.

A rendőrök végül a már említett két számítógépet foglalták le, de a hozzájuk csatlakoztatott külső adathordozók egyikét sem vitték el.

„Ha valaki festékszórózik, arra a bizonyíték nem a számítógépe” – véli Rékasi.

Elmondása szerint jövő héten panaszt nyújtanak be az eljárás ellen. Rékasi jogi képviseletét a TASZ vállalta el.

Összességében a fiatalember úgy véli, hogy bár a konkrét gyanúsítás nem erre vonatkozik, a rendőrségi eljárás

„a 19-i diáktüntetésen tett megnyilvánulásaim és ösztönzéseim miatt történik, mint megfélemlítés, és nem amiatt, hogy én lettem volna az a vad grafittis.”

(Hozzá kell tennünk, hogy a rendőrségi határozaton január 18-i keltezés szerepel.)

Rékasi nem tudja, hogy ki követhette el a rendőrségi dokumentumban szereplő rongálásokat, de ha tudná, sem buktatná le őt. Úgy véli, a mostani házkutatás és lefoglalás a Renegátlástalanok mozgalom növekvő súlyát bizonyítja, a választások előtt a kormány „szeretné elvarrni az elvarratlan szálakat.”