Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTA szerint aggasztóak a közoktatás mutatói

Ez a cikk több mint 6 éves.

Épp a mai napon mutatta be a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete a Közoktatás indikátorrendszere című kötetet, amelyben 95 szempontból vizsgálták a magyar oktatást. A 444 ismertetése alapján az MTA szerint több szempontból is aggasztó a helyzet, vázlatosan a következők miatt:

  • – Hiába kerül 2013 óta több pénz a közoktatásba, európai összehasonlításban még mindig nagyon rosszul állunk (GDP-arányosan csak Csehország, Szlovákia és Litvánia teljesít rosszabbul).
  • – A perspektíva hiánya miatt nagyon elöregszik a szakma: a középiskolákban például már csak fél százalékos a pályakezdő tanárok aránya.
  • – Riasztóan egyenlőtlen a rendszer: óriási különbség van a halmozottan hátrányos helyzetű és a nem halmozottan hátrányos helyzetű gyerek teljesítménye között. Ezzel is a EU sereghajtói között vagyunk (2015-ben csak Szlovákiában volt ennél nagyobb az egyenlőtlenség).
  • – Magyarországon nem csak magas, de az utóbbi időben tovább nőtt a korai iskolaelhagyók száma, amihez nagyban hozzájárult, hogy a kormány 2012-ben 18-ról 16 évre csökkentette tankötelezettség korhatárát.
  • – Ezzel is összefüggésben várhatóan néhány éven belül vissza fog esni a felsőoktatásban tanuló gimnazisták száma.