Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Felsőbb utasításra” nem tarthatott fórumot egy kecskeméti gimnáziumban a Független Diákparlament

Ez a cikk több mint 6 éves.

Többször előfordult már az elmúlt években, hogy különböző ellehetetlenítési és megfélemlítési stratégiákkal próbálta elhallgattatni a hatalom egy-egy ágazat érintettjeinek hangját – megtörtént ez már az egészségügyben és az oktatásban is. Most a január 19-i diáktüntetést szervező Független Diákparlament került célkeresztbe, február 9-re tervezett diákfórumuk elé gördültek hirtelen sorozatos akadályok.

A diákparlament országszerte szervez fórumokat a közoktatásban tanulóknak, egy ilyenre került volna sor Kecskeméten is. Az eredeti helyszín egy alapítványi iskola, a Katedra Gimnázium lett volna, a Mércének nyilatkozó diákparlamentes szervező szerint az intézmény igazgatója rá is bólintott a dologra.

A neve elhallgatását kérő aktivista azonban azt is elmesélte, hogy január 31-én késő este, 11 óra tájban telefonhívást kaptak a gimnáziumból, hogy töröljék a fórum Facebook-eseményét. A szervezők értetlenül álltak a hirtelen visszakozás előtt, kérdésükre az igazgató másnap elmondta:

„felsőbb utasításra” nem engedélyezheti az esemény megtartását.

Külön érdekesség, hogy a helyszín elvesztése ugyanazon a napon történt, amelyen korábban a diákparlament vitára hívta Orbán Viktort.

A Facebook-esemény, amelyen pár nap alatt már több mint 50 diák jelezte részvételi szándékát, végül törlésre került.

A diákparlamentesek ezután új helyszín után néztek, de lépten-nyomon falakba ütköztek. Szóban megállapodtak a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal, már csak a szerződés aláírása és a terembérlet kifizetése maradt hátra, amikor a vezetőség jelezte, egy magasabb prioritású rendezvény miatt mégiscsak le kell mondaniuk, amiben megállapodtak.

Az ellehetetlenítés nem ért itt véget, több helyi iskola „politikai tartalmúnak” bélyegezte az eseményt és ezért nem adott helyet, volt olyan iskola is, amely egyből lecsapta a telefont, amikor meghallotta, miről van szó.

Az elvben a tanulók érdekérvényesítését ellátó diákönkormányzatok (DÖK) sem viszonyultak túl barátian a kezdeményezéshez.

Rendre utasították vissza hirdetőplakátok kihelyezését, az egyik DÖK-elnök egyenes jobbikos ifjúsági szervezetnek minősítette a Független Diákparlamentet.

A fórumot végül mégis sikerül megtartani jövő kedden, február 20-án. A Mércének nyilatkozó aktivista elmondta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi tagjai adtak helyszínötletet a diákoknak.

A Független Diákparlament február 23-án újabb tüntetést tart Budapesten, a Deák Ferenc téren, mivel Orbán Viktor nem áll ki vitára a diákokkal.

A politikai dimenzión túl az ellehetetlenítés egyébként egy másik fontos dimenzióra is rámutat: a kormánymédia szisztematikus támadásai és a „felsőbb utasításra” megjelenő akadályok nemcsak a demokráciában alapvető kritikus hangokat lehetetlenítik el, de egyúttal a fiatalok önszerveződősét és tenni akarását is megpróbálja csíráiban elfojtani.

(Címlapfotó: Tóth Fruzsina)