Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer diák tüntet a Kossuth téren egy jobb oktatási rendszerért!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Kossuth tértől az Alkotmány utca feléig ér a tüntető tömeg a Független Diákparlament által szervezett tüntetésen. Tudósítóink szerint főként tényleg fiatalok és diákok mentek ki tiltakozni az iskolai túlterheltség és a rosszul működő oktatási rendszer ellen.

Élő közvetítésünk:

Elsőként Bognár András beszélt. Ő volt az, aki a tüntetést kezdeményezte. Párbeszéd indítását követelte az oktatásért felelős döntéshozók részéről a diákokkal. Szerinte a pajkos gyermeki lelket kioltja a jelenlegi oktatási rendszer, a diákok túlterheltsége, a tananyag nagysága.

Egy másik beszélő szerint a szolidaritás, a szabad véleménynyilvánítás, a tanárok és diákok közötti közvetlen kapcsolattartás a legfontosabb, ezt kéne erősítenie az oktatási rendszernek. Szerinte jelenleg nincs közoktatás, a felsőoktatás haldoklik, a tananyag mennyisége és a tanítási struktúra nem megfelelő. Olyan problémákat is felsorolt, mint hogy a pénz szűke miatt nem kapnak megfelelő menzakaját a diákok, nincs megfelelő „eszközpark”. Szerinte épp ideje, hogy a politikusok, az oktatás szakértőinek bevonásával korrigáljanak. De ehhez szükség van szerinte a nyomásgyakorlásra, ha a „seggükön ülnünk, semmi se fog történni”- mondta.

Tóth Laura szerint szerint a 8-9. óra után képesek lennének átaludni a nap hátralevő részét a diákok a túlterheltség miatt. Pedig a szabadidő alapvető szükséglete egy fiatalnak.  Hosszan sorolja a problémákat: folyamatosan nőnek az óraszámok, már 9 órája is lehet egy gimnazistának, nem férnek el az öltözőkben -fáradtak, demotiváltak, túl sok a házi, késő estig tanulnak, nem jut idő a pihenésre, szórakozásra, kibontakozásra, ha 4-re hazaérnek, éjfélig tanulnak –  ráadásul sokszor fölösleges dolgokat.

Egy újabb felszólaló szerint a munkaerőpiacon mindenki a kreativitást keresi, ezzel pont szembemegy az oktatási rendszer, az ének, a rajz száraz, szerinte túl stresszes a tananyag. A kreativitás kinyírása miatt Magyarország lemarad, lassan 150 éves a lemaradás. Azt mondja, nem lógni akarnak, nem lusták, valójában azért tüntetnek, mert tanulni akarnak, hallatni a hangjukat, ez mindenki közös érdeke, ugyanis az oktatás ügye túlmutat a politikai érdekeken. A rendszer kiszámíthatatlan: ami egyik nap még választható az érettségin, a másik nap hirtelen kötelező lesz.

Békés Gáspár szervező szerint ma nem tisztelik a diákok emberi méltóságát, a diákoknak nincs beleszólásuk semmibe. Békés szerint túlterhelt, szorgos, elkeseredett diákok tüntetnek ma,  akiket sorosbérenceznek, minősítgetnek, szégyenfalra tesznek.  Békés a szervezetéről beszél: a Független Diákparlament évek óta javaslatcsomagokat juttat el a parlamentnek, amit még csak válaszra sem méltatnak.  Békés szerint a tüntetőknek el kell hozniuk a rendszerváltást, a demokráciát az oktatásba, demokráciát a társadalomba. A diákok képesek az önszerveződésre, itt az élő példa.

Ercse Krisztina szerint megbukott egy kicsit a teljes felnőtt társadalom, a gyerekek bátrabbak, mint a tanáraik és szüleik, akik nem védik meg őket. Szerinte csak „együtt működik”: a társadalom jólétének mi vagyunk a kirakós darabjai, „tegyük össze amink van”.

Végül a szervezők azt kérték, maradjanak kapcsolatban a tüntetők, kövessék be a Diákparlament Facebook-oldalát.  Felolvastak egy 12 pontos azonnali követelést is, ha január 31-ig nem teljesülnek a követelések, akkor újra tüntetést szerveznek.

 

Január 28-án utcára hív a Tanítanék mozgalom is:

Tanárok és diákok, szülők, állampolgárok, idősek és fiatalok. Civilek és szakszervezetek, hivatalosan és hívatlanul. Szakértők és laikusok, pedagógusok, technikai dolgozók, megalázottak és megcsúfoltak. Mi mind.
Békét akarunk! Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, gyermekeink lelkének mérgezéséből.
Szabadságot akarunk! Elég volt a megfélemlítésből, az előre gyártott válaszokból, a tiltásokból, a korszerűtlen és megterhelő iskolákból, gyermekeink szellemének megrontásából.
Találkozzunk január 28-án, és mozduljunk meg gyermekeink jövőjéért és jelenéért!