Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Stop Soros kétharmadhoz kötése megerősíti a gyanút, hogy csak kommunikációs lufi az egész

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jelentősen szigorított formában nyújtja ma be a kormány a Stop Soros törvénycsomagot az országgyűlés elé. Ezt Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár jelentette be. Az MTI szerint az államtitkár elmondta, a kabinet megvitatta a több mint hatszáz beérkezett érdemi javaslatot, és „levonta a megfelelő következtetéseket”. A törvénycsomag szigorított formában kerül majd az Országgyűlés elé – nyomatékosította.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár (b) és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (MTI Fotó: Kovács Attila)

A legfőbb változás, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő.

A cél, hogy Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg a nemzetbiztonsági vonatkozások megvizsgálása után – ismertette.

Mint ismeretes, a Stop Soros csomag adatszolgáltatásra kötelezné az „illegális migráció támogatóit”, 25 százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat, továbbá lehetővé tenné, hogy az idegenrendészeti távoltartás intézményével sújtsák a „bevándorlást szervező” állampolgárokat.

A kedden bejelentett változás értelmében, a kérdéses szervezeteknek nem regisztrálniuk kellene, hanem engedélyeztetniük kéne magukat a belügyminisztériumnál. Az engedélyeztetés része lenne egy nemzetbiztonsági vizsgálat is.

Arról már korábban is írtunk, hogy nem teljesen világos, mely civil szervezetek esnének a törvénycsomag hatálya alá, illetve az is furcsa, hogy a kormányzati kommunikáció által megakadályozni hivatott „tevékenységek” már a jelenlegi törvényi keretben is szabályozhatók, esetleg szankcionálhatók.

Felmerült tehát a gyanú, hogy a Fidesz inkább csak kommunikációs célzattal dobta be a köztudatba a Stop Sorost: tematizálni lehet vele a közvéleményt, és bár közvetlen hatálya senkire nincs, démonizálni lehet az ellenző pártokat és civileket.

A kormány mai bejelentései is ezt a gyanút erősítik.

Az engedélyeztetéshez szükséges nemzetbiztonsági vizsgálat bevezetése, például, kétharmados törvénymódosítást igényel, a Fidesz pedig jelenleg nem rendelkezik kétharmaddal.

A párt már ki is adott egy közleményt, amely felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a Stop Soros törvénycsomagot. Ha nem tesznek így – márpedig valószínűsíthető, hogy nem fognak -, akkor bizonyára a Fidesz jóízűen lesorosozhatja az ellenzéki pártokat, újabb kommunikációs munícióval gazdagítva az eddig is követett taktikát. Soros-bérencnek lehet nevezni újra az LMP-t, vagy épp a terrorizmus pártolásával vádolni a Jobbikot (ha utóbbi végül nem száll fel a Stop Soros vonatra).

Nyilván az sem zárható ki, hogy civil szervezetek elleni valódi károkozásra is használható lesz majd a törvény – ez mindig benne van a pakliban -, de pillanatnyilag valószínűbbnek tűnik, hogy az egész Stop Soros egy kommunikációs lufi, kampányeszköz, amelynek célja a közvélemény Fidesznek kedvező alakítása.