Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vagy totális lufi, vagy az ötvenes éveket idéző megfélemlítés a Stop Soros csomag

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma délután jelentette be intézkedési csomagját a kormány a „Soros-szervezetek” ellen. Az egész csomag elég zavaros, lényegében minden eleme kérdéses jogi szempontból, és a csomagot bejelentő Pintér Sándor se nagyon igyekezett oszlatni a ködöt.

Pintér Sándor belügyminiszter a Stop Soros csomagról tartott sajtótájékoztatón (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Megsarcolják, de kiket is?

„Azok, akik külföldről kapnak pénzt, akár magánszemélytől, akár szervezettől, és az magasabb, mint a Magyarországról összeszedett pénz, a külföldről érkező összeg után illetéket kell majd fizetni. Ennek mértéke 25 százalék” – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Ahogy az is, hogy ez csupán az illegális bevándorlást segítő civil szervezetekre vonatkozik.  Ezeknek a szervezeteknek egyébként kötelező adatszolgáltatást kéne tenniük a bíróságok felé. Hogy miről, az nem pontosan derült ki, hiszen a civil szervezeteknek, kiemelten pedig a közhasznú szervezeteknek most is kell kötelezően adatot szolgáltatniuk az erre kijelölt szervezeteknek.

Arra a kérdésre, hogy ki dönti el, mely szervezet számít „illegális bevándorlást segítőnek”, egyrészt az volt a válasz, hogy az ügyészség, másrészt hogy önbevalláson alapszik ez a lista, harmadrészt pedig, kérdésre Pintér Sándor azt is elmondta, a Vöröskeresztre nem vonatkozik, mert nekik az alapszabályukba nincs benne, hogy az illegális bevándorlást támogatják.

Vagy blöff, vagy rákosista javaslat

Tehát két eset lehetséges. Az egyik szerint ez egy a választási kampányra szánt gumicsont, amelynek lényege, hogy ne az 1300-as számról beszéljen a közvélemény, azaz ne arról, hogy a kormányzati retorikával szemben mégis fogadott be menekülteket a magyar kormány, csak ezt nem akarta „nagy dobra verni”.

Ez már csak azért is kellemes lenne a kormánynak, mert a saját témájában maradna, méghozzá az általa használt keretezéssel, ő mondaná meg kikről és hogyan kell beszélni a migráció kapcsán.

Ezt a verziót erősíti Mráz Ágoston Sámuelnek, a Fideszhez közeli Nézőpont Intézet igazgatójának a nyilatkozata a Magyar Időkben. Mráz szerint a kormány akcióterve „szimbolikus védekezőeszközt” biztosít Soros ellen a következő három hónapra.

Ez pedig magyarra fordítva azt jelenti, a választásokig hátralévő időben a Soros Györgyről szóló kampány segíthet a Fideszt hatalomban tartani.

Az ellenzék hírekből való kiszorítására pont jó lesz

Másrészt az ellenzéki pártok a választási kampányban kiszorulnának a közvélemény beszédmezejéből, hiszen a megtámadott civil szervezetekről lenne szó, és a kormány retorikájáról, amely által saját magát az országot védő hősnek, míg ellenfeleit hazaárulónak tudja beállítani. Ha pedig bekerülnének az ellenzéki pártok, akkor csakis mint sorosista hazaárulók tudnának megszólalni. Azt pedig látjuk, ha nem tudnak számukra pozitív témában megszólalni az ellenzéki pártok, akkor nem is tudnak erősödni.

De lehet az is, hogy ez az egész komoly, és az ügyészség random politikai szempontok alapján fog listázni szervezeteket és embereket, akiket aztán tényleg megbüntetnek az illegális bevándorlás támogatása címen.

Akkor lényegében az lenne a helyzet, hogy egy, a Fidesz által létrehozott politikai fogalom alapján („illegális bevándorlás támogatása”), a kormánypárt irányítása alatt álló állami szervek, a kormánypárt érdekei szerint írnának fel embereket és szervezeteket egy listára, majd megbüntetnék őket.

Ha benyújtják a konkrét törvényt, akkor derül ki, mi lesz

Bár a Fidesz rendszerében soha nem mondhatjuk, hogy ennél nem lehet lejjebb süllyedni, de elég valószínűtlennek tűnik egy ténylegesen a rákosista idők gyakorlatát visszahozó rendszer.

Pontosan a törvénytervezet benyújtásánál és kodifikációjánál fog eldőlni, miről szól majd ez a törvény. De az, hogy Pintérék még csak ködösíteni tudtak vele kapcsolatban, inkább vall arra, hogy az 1300 menekült befogadása miatti kommunikációs pánikban dobtak be valami nagyot szóló, még ki sem dolgozott javaslatot, amivel visszavehetik a közbeszéd fölötti irányítást.

Persze, bármelyik opció is az igaz, már magának a javaslat kommunikációjának van társadalomformáló, és így társadalomromboló hatása: újra a mindenkori kormánnyal kritikus civilek ellen uszít a hatalom.

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán