Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átverte a kormány az egészségügyi dolgozókat: kamu a 12 százalékos béremelés

Ez a cikk több mint 6 éves.

A decemberi lett volna az az első fizetés, amelyen az egészségügyi szakdolgozók már érezhették volna a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelést. De legtöbben mégsem vihettek több pénzt haza, hiszen a kormány egy technikai trükkel durván átvágta őket.

Leegyszerűsítve így néz ki az egész: eddig négy almát adott a kormány bérként, kettőt pedig bérkiegészítésként, így vihetett haza a dolgozó hat almát. Most emelkedtek a bérek, tehát ezután öt alma a bér, és csak egy a bérkiegészítés – de a végeredmény úgyis hat alma maradt.

A kormány még régebben döntött úgy, a szakmunkás bérminimumhoz húzza fel az egészségügyben szakképesítéssel dolgozók fizetését.

Ám ahhoz, hogy a dolgozók illetménye elérje ezt a 161 ezer forintos szintet, a kormány nem konkrétan a béreken emelt, hanem bérkiegészítést vezetett be, amely minden fizetéshez annyit tett hozzá, amennyi a bérminimum eléréséhez kellett.

A mostani 12 százalékos béremelés után azonban az alapfizetések sok esetben még mindig nem érik el a szakmunkás bérminimumot, a kormánynak tehát ezentúl is ki kell pótolnia azokat, csak most már kevesebbel, mint korábban.

Így történhetett meg, hogy a béremeléssel nem a valódi fizetések emelkedtek, pusztán csak a kiegészítések mértéke csökkenhetett.

A 444-nek nyilatkozó műtőssegéd szerint az illetményemelés bejelentése arra volt jó, hogy az emberek azt gondolják, hogy a kormány rendezte az egészségügyben dolgozók fizetését, és ezentúl a közvélemény ne a kormányt hibáztassa, hanem a dolgozókat, akik még az „emelés” után is elégedetlenkednek.

A kormány a népmesei okos leány módjára adott is, meg nem is: lett béremelés, csak épp a bérek nem emelkedtek.

A probléma mindezzel csak az, hogy ez nem egy jópofa tréfa, hanem az érintett egészségügyi dolgozók teljes semmibevétele.

Mindannyian tisztában vagyunk az egészségügy siralmas helyzetével, napestig tudnánk sorolni a szakemberhiány és eszközhiány okozta nehézségeket. Minderre a kormány válasza pedig mi? Hát egy ilyen mindenkit semmibe vevő átverés.

Mert ne legyenek kétségeink: ez nem pusztán az ápolók és egészségügyi szakdolgozók átverése, hanem mindannyiunk egészségének veszélyeztetése. Sándor Mária megrázó vallomásaiból tudjuk, milyen körülmények között dolgoznak az ápolók, gyakran több műszakban, kiegészítő munkákat végezve, pihenés nélkül, hogy valahogy megkeressék a megélhetésük alapfeltételeit.

Ezeknek a dolgozóknak az alulfizetett, meg nem becsült munkájától függ a mi egészségünk, életünk is.

Ez a mostani trükk jól mutatja, mennyit ad a kormány minderre. Magasról tesz az egészségünkre, magasról tesz azokra az emberekre, akik talán az egyik legfontosabb munkát végzik egy társadalom életében.

Hazudni, csalni, átverni, manipulálni, egymás ellen fordítani, elszigetelni – ezekhez ért ez a hatalom, semmi máshoz. Az előnyeit ők, a narancsbirodalom tagjai élvezik. A levét mi isszuk meg. Elsősorban az egészségügy kisemmizett dolgozói, másodsorban pedig az egész magyar társadalom. És nem csak rövid távon, de évtizedekre nyomorodunk meg így.