Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár szerint a nép csak ne szóljon bele, szigorítják-e a képviselők vagyonnyilatkozatát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lázár Jánost tegnap a Kormányinfón kérdezték arról a népszavazási kérdésről, amit a Kúria hitelesített, és ami szigorítaná a képviselők vagyonnyilatkozatát. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek erről a következő mondanivalója volt:

  • a legdemagógabb dolog, hogy vagyonnyilatkozatokkal hergelik a választópolgárokat;
  • a magyar vagyonnyilatkozati szabályozás az egyik legszigorúbb Európában;
  • nem népszavazást kell tartani a kérdésről, hanem a parlamentben kell megegyeznie a pártoknak.

Csak hát ugye, ez nem így van. Nem a vagyonnyilatkozatok ügye hergeli a választókat, hanem a korrupció. Amikor képviselőknek vadászkastélya nő ki a semmiből, amikor a gyereke nevére vesz ingatlanokat, ki tudja milyen pénzből, amikor a lakása folyamatosan nő, és többe kerül, mint amennyi pénze lehetne a vagyonnyilatkozata szerint.

Nem tudom, máshol milyen a vagyonnyilatkozati eljárás, de Magyarországon egy vicc. Semmilyen felelősség nem terheli azt, aki hazudik, és mikor láttunk utoljára olyat, hogy egy vezető politikust elítéltek volna bármilyen korrupciós ügy miatt? Soha. Pedig tudjuk, hogy ezek zajlanak.

Az pedig duplán vicces, hogy Lázár szerint a pártoknak a Parlamentben kéne ezt elintéznie, és az embereknek ehhez nincs köze. Egyrészt, az elmúlt években minden ellenzéki párt nyújtott be olyan javaslatot a parlament elé, ami szigorítaná a vagyonvizsgálatot. Ezek mindegyikét leszavazta a Fidesz. Másrészt ez a mondat lényegében azt jelenti, hogy az emberek csak ne szóljanak bele abba, hogyan szabályozzák a politikusok saját kötelességeiket. Hát nem.

Csodálatos lenne, ha ez a népszavazás elindulna, és valószínűleg össze is gyűlnének az aláírások. Azért is lenne csodálatos, mert épp ideje lenne felkelnie a magyar népnek és leszámolnia a korrupt politikusokkal, felkelnie és visszavenni azt, ami az övé: az államot és a vagyonát!