Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki politikusok tettek szóbeli vizsgát a tüntetők előtt

Miközben az ülésteremben a jelek szerint vígan zajlik az obstrukció, az ellenzéki pártok képviselői is megjelentek a pódiumon.

Simkó Edit szóbeli vizsgára hívta a politikusokat – miután közölte, hogy Maruzsa már az írásbeli részen megbukott. Ezután felsorolta a vizsgázókat, akik fejenként két percet kaptak.

  • Szabó Tímea – Párbeszéd
  • Ander Tamás – Jobbik
  • Dukán András Ferenc – Momentum
  • Barkóczi Balázs – DK
  • Kunhalmi Ágnes – MSZP
  • Sudár Orsolya – Szikra
  • Kanász-Nagy Máté – LMP

Először Kunhalminak kellett válaszolnia Simkó kérdésére. Az MSZP politikusa elmondta, a legnagyobb ellenfél a kétharmad, ami visszaél hatalmával. Mint mondta, a KDNP politikusai azt vágták az arcukba, hogy a tiltakozók hazudnak – mire ők azzal vágtak vissza, hogy a kormánypártiak hazudnak.

Tüntetés a Kossuth téren a bosszútörvény ellen. 2023 június 16-án. Kép: Alföldi Dániel/Mérce

Mindazonáltal véleménye szerint Orbán hazudott leginkább, mikor nem tartotta meg korábbi ígéretét, miszerint a minimálbérhez köti a mindenkori pedagógus bértáblát.

Kitért arra is, milyen visszás, hogy a kormány Brüsszelből várja a pedagógusbérek finanszírozását.

Barkóczi kritizálta a kormányt, ami erőszakkal tartja fenn a rendet – de véleménye szerint tovább nem hátrálhat. Véleménye szerint most azon múlik a jövő, hogy meddig tartanak ki a státusztörvény ellen tiltakozók. Orbán mint mondta, hagyta szétrohadni az oktatást az elmúlt 13 évben.

A politikus közölte, hogy tudja hogy ki fognak tartani a tiltakozók, és megígérte, ők is ki fognak tartani.

Ander Orbán Viktortól idézett, melyben az oktatást méltatta – majd közölte, hogy a miniszterelnök módszeresen leépíti az ország aranyfedezetét, az oktatást. Kitért arra, hogy a kormány kiárusítja a multiknak az országot.

Ezután Klebelsberg Kunót méltatta, aki mint mondta, felvirágoztatta a magyarországi oktatást az első világháború után, közölvén, hogy hasonló fordulatra lenne szükség napjainkban is. Ezután azt is elmondta, a pedagógusok többsége nemsokára nyugdíjba vonul, ezért nem kellene eltántorítani a fiatalokat.

Kanász-Nagy kifejtette, hogy szerencse hogy a hazugságnak van természetrajza, legfontosabb tulajdonsága pedig hogy lelepleződik.

Ezután Maruzsát idézte:

„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”

– miképp az államtitkár véletlenül a Telexnek küldött levelében fogalmazott.

Ezzel párhuzamba állította, hogy a kormány szinte folyamatosan hazudik, például arról, hogy a státusztörvény többlet védelmet és szabadságot ad az oktatásban – bár mint mondta, az elmúlt 13 évben úgyis folyamatosan hazudott a kormány az oktatásról. A hazugságokat ugyanakkor véleménye szerint leleplezi az ellenük tüntető tömeg. A politikus beszélt arról is, hogy aki most itt van mindannyian a teljes társadalomért áll ki.

Sudár szerint a bosszútörvény célja, hogy egy huszárvágással minden társadalmi csoport bátorságát letörje a szerveződéshez. Mint mondta a rendszer attól fél, hogy a bérből és fizetésből élők együttesen lépnek fel az elnyomó rendszer ellen.

A kormány véleménye szerint a társadalom ellen dolgozik, azért hogy kegyeltjeik, politikusaik, haverjaik még többet kapjanak a közösből.

Ezután Novák Katalin köztársasági elnöktől idézte elhíresült társadalomfilozófiai megállapításait, miszerint

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből”.

Elmondta, hogy édesanyja 30 éve dolgozik az egészségügyben és nyugdíj előtt megélhette, hogy kicsúszik az egészségügy alól a talaj.

Mint mondta, a társadalommal fizettetik meg a válság költségei – de véleménye szerint Orbán receptből főz, a jobboldali neoliberális gazdaságpolitika mindenhol erre épít. Ezzel szemben a szolidáris közösségek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Szabó szerint a mai nap a szégyen és gyávaság napja, mert másfél év tiltakozás után szinte változtatás nélkül tárgyalja az országgyűlés a jelenlévők jövőjét tönkretevő bosszútörvény.

Ráadásul hermetikusan lezárták a parlamentet, nehogy valaki bemenjen tiltakozni az Országházba a bosszútörvény ellen. Mint mondta, Hollik István szerint az ellenzék hibája, hogy a pedagógusok nem kapnak béremelést. Ezzel szemben a héten bejelentette a kormány, hogy Tiborcz Istvántól 244 milliárd forintért vesz a kormány egy irodaépületet – vagyis mikor a miniszterelnök lányát vagy vejét kell kisegíteni, akkor nem Brüsszelből várják a pénzt.

Szabó szerint ebből a pénzből egy évre 45 százalékos fizetésemelést lehetne finanszírozni a pedagógusoknak.

Dukán pedig közölte, hogy 200 napja nem tartott egyetlen matematikaórát sem. December 1. óta engedetlenkedik, és addig is így fog tenni, míg nem szolgáltatnak igazságot az elbocsátott kollégáknak.

Pedagógus munkát ugyanakkor végez – ingyen, a szabadidejében. Marosi Beatrix tankerület-vezető és Pintér Sándor is tudják ezt, ennek ellenére hazugságokat terjesztenek a tiltakozókról és erőszakosan verik szét a diákok tüntetéseit.

Kifejtette, sajnálja hogy már nem osztályfőnök, ennek ellenére tiltakoznia kell neki is és mindenkinek – a maga módján. Vagyis minden tanár, diák és szülő tegyen úgy, ahogy a lelkiismerete diktálja. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy közösen kell kiállni azokért is, akik nem tudnak magukért kiállni.

Véleménye szerint a kormány a kifárasztásukra játszik, de nem hagyhatják hogy győzedelmeskedjen.

Simkó ezután kijelentette, hogy a szóbeli vizsgán átmentek a politikusok, de most jön a gyakorlat.

Ennek keretében elmondta, összefogást várnak el a politikusoktól, akik megfogták egymás kezét és a magasba emelték, miközben a közönség is így tett.

Címlapkép: Barkóczi Balázs (DK) beszél a bosszútörvény elleni tüntetésen. Fotó: Alföldi Dániel István