Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetők szembesítették Novák Katalint a tanárfizetéseket már 2010-ben röhejesnek nevező soraival a Sándor-palota nyílt napján

Molinóra írva szembesítette a köztársasági elnököt a pedagógusfizetéseket röhejesnek nevező 13 évvel ezelőtti blogbejegyzésével mintegy tucatnyi oktatásért tüntető tanár és diák a Sándor-palota vasárnapi nyílt napján – derül az akciót szervező Pedagógus Egység, valamint az abban magát képviseltető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-bejegyzéseiből.

Mint az a Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatásából kiderül, Novák Katalin köztársasági elnök hivatalba lépésének első évfordulója alkalmából május 13-án és 14-én, szombaton és vasárnap bárki számára látogatható a Sándor-palota. A látogatók mindkét napon délelőtt 10 órától délután 18 óráig tekinthetik meg az államfői hivatalnak otthont adó épületet. A rendszerellenes slam-előadásáról és iskolai meghurcolásáról ismertté vált Pankotai Lilit is a soraikban tudó tüntetők ezt az alkalmat megragadva vitték el üzenetüket az államfőnek.   

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből”

– ezek a 2010-ben írt, Novák Katalin államfőtől származó sorok 2022-ben, köztársasági elnökké jelölésének idején kaptak nagyobb nyilvánosságot. Novák saját személyes, azóta már törölt blog.hu-s blogjára írta a fenti mondatokat, amelyeket ma egy drapériára írva vittek fel neki a demonstrálók.

Simkó Edit, a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmának egyik legismertebb arca is a tüntetőkkel tartott a köztársasági elnöki rezidenciára, akik az épület előtt személyesen is találkoztak az államfővé választása előtt az előző Fidesz-kormányban családügyi miniszteri pozíciót is betöltő Novák Katalinnal.

Az egykori pedagógus egy, a Pedagógus Egység nevű civil csoport által a Facebookra feltöltött videón arról beszél Nováknak, hogy az oktatás rendszerét át kellene alakítani, s erre nagyon sokan igyekeztek felhívni a figyelmet legkésőbb 2013 óta, kezdetben békés eszközökkel, tanulmányokkal alátámasztva. Azt is hozzáteszi, a fiatalok a jelenleg kínált bérekért nem fognak a tanári pályára lépni, akkor pedig nem lesz, aki a pedagógusok munkáját elvégezze.

Egy másik rövid videón a köztársasági elnök is megszólal. Novák azt mondja Simkó Editnek, hogy bár maximálisan tiszteletben tartja a tüntetők véleményét, „egymás sértegetésével” nem mennek semmire. A beszélgetés további részéből az derül ki, hogy Simkó korábban „leereszkedésnek” titulálhatta azt, hogy Novák Katalin odament hozzájuk meghallgatni őket, ezt találhatta sértőnek az államfő. Simkó egyebek mellett még azt is nehezményezte, hogy a kormány párbeszéd helyett propagandisztikus kommunikációt folytat a tanárokkal, amikor az elvileg az ő képviseletükre felülről kijelölt Nemzeti Pedagóguskar elnöke az érdekvédelem helyett az általános felháborodást kiváltó státusztörvény előnyeiről igyekszik meggyőzni a pedagógusokat. 

A feszült hangulatú párbeszédről egyébként még a köztársasági elnök is posztolt saját Facebook-oldalán, bár nem emelte ki külön a tüntetőkkel történt beszélgetést, hanem arról a többi érdeklődővel történt találkozással csokorban posztolt egy képet. A nyílt napról készült albumhoz többek között az alábbi szöveget posztolta az államfő:

„Köszönöm, hogy eljöttek kicsik és nagyok, vidékiek és fővárosiak, kormánypártiak és ellenzékiek, a legkülönbözőbb élethelyzetű emberek. A mai nap is bizonyította, a Sándor-palota nyitott mindenki előtt.”

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja az oktatásért tüntető tanárokat és diákokat a Sándor-palota nyílt napján 2023. május 14-én. Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala.