Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Nagy Lajos Gimnázium elhatárolódott a diákaktivista Pankotai Lili beszédétől, majd gyorsan korlátozta a kommentelést

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mint arról mi is beszámoltunk, vasárnap mintegy 80 ezren tüntettek Budapesten a pedagógusokért és a közoktatás állapotának sürgős javításért. A demonstráción rengeteg beszéd hangzott el a kormányzati politika és kommunikáció azonnali megváltoztatását követelve, ezek közül az egyik Pankotai Lili diáké volt, aki igen erőteljes nyelvezettel fogalmazta meg elégedetlenségét.

A diák beszédében (slamjében) olyan megfogalmazásokkal lehetett találkozni, mint a „Ha el sem hiszed, hogy én és mi vagyunk a jelen és a kibaszott jövő”, illetve a „Nekem soha nem az lesz az első, kedves Hír Tv, hogy ki kinek a faszát szopja teli erőből”.

Bár valószínűtlen, hogy különösebben érdeklődött volna a nagyközönség Pankotai alma matere iránt, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Facebook-oldalán másnap mégis elhatárolódott a diák beszédétől.

„Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját”

– írta az intézmény nevében dr. Nyisztor Zsolt igazgató.

Az oldal adminisztrátora azzal a svunggal korlátozta is a hozzászólások írását a bejegyzésnél, így nem teljesen világos, hogy a gimnázium számára pontosan mit jelent a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletben tartása, pláne miután nyilvánosan elhatárolódtak egy tizenéves gyerektől, aki ráadásul a saját tanulójuk.

Pankotai Lilit amúgy – ahogyan az várható volt – jól elővette a kormánypárti sajtó is, többek közt a Mandineren is megvető hangú cikk jelent meg róla.

Egyébként a Budapestre meghirdetett tüntetés mellett szombaton az ország számos pontján ugyancsak utcára vonultak a pedagógusok és támogatóik, mint arról mi is beszámoltunk. Tüntettek több nagyvárosban, de olyan kistelepüléseken is volt megmozdulás, mint például Kiskőrös.

Az újonnan alakított Egységes Diákfront közleményében arról számol be, hogy már pécsi, szegedi, szentesi, debreceni, győri, békéscsabai és gyulai tagjaik is vannak.