Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több vidéki városban is tüntetnek ma a tanárok, a diákmozgalom is országszerte bővült

Ez a cikk több mint 1 éves.

Míg ma délután a budapesti Kálvin téren szolidaritási tüntetést tartanak a tanárokért az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében, október 23-a alkalmából már több vidéki városban is volt megmozdulás.

Az oktatási mozgalom országos volumenét és bővülését mutatja az is, hogy Egységes Diákfront mozgalom, amely megalakulását alig több mint egy hete, az október 14-i budapesti tüntetésen jelentette be, arról adott hírt a mai napon, hogy vidéki alapszervezeteik száma egyre növekszik.

Kiskőrösön, Salgótarjánban, Békéscsabán is volt már a mai nap folyamán tüntetés a tanárokért, az egriek pedig este hat órától fognak demonstrálni az oktatás javításáért. Az elkövetkezendő napokban is várhatóak hasonló tüntetések vidéken, egészen az október 26-i szigetszentmiklósi vonulástól az október 28-i szombathelyi tüntetésig bezárólag. A budapesti tüntetések is folytatódnak, október 27-re élőláncot szerveznek a Nagykörútra.

Kép a salgótarjáni tüntetésről. Forrás: Facebook

 

Kép a salgótarjáni tüntetésről. Forrás: Facebook

Tüntetés Békéscsabán. Forrás: Egységes Diákfront – Békés megye

Tüntetés Békéscsabán. Forrás: Egységes Diákfront – Békés megye

Tüntetés Békéscsabán. Forrás: Egységes Diákfront – Békés megye

Az Egységes Diákfront közleményében arról számol be, hogy már pécsi, szegedi, szentesi, debreceni, győri, békéscsabai és gyulai tagjaik is vannak.

A Diákfront követelései öt pontban:

  1. Megoldást a tanárhiányra!
  2. Használható tananyagot!
  3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  4. Vissza a sztrájkjogot!
  5. Figyelmet az oktatásra!

A diákszervezet hangsúlyozza pártpolitika alóli mentességét, az oktatást nemzeti ügynek tartja:

„Minthogy az oktatás ügye is túlmutat rajtunk mint egyéneken, hiszen az ország jövője forog kockán, mozgalmunk nem engedheti meg magának, hogy pártpolitikai állásfoglalással megossza a jobb oktatásért harcoló tömegeket. […] Célunk tehát egy átfogó, oktatásügyi reform elérése, ezt pártpolitikától független nemzeti érdeknek tekintjük” – fogalmaznak a diákok közleményükben. 

Október 14-én mintegy negyvenezer ember vett részt az oktatás és a tanárok sztrájkjogáért tartott tüntetésen. A tömeg a Belügyminisztériumhoz vonult, ahol a diákok életnagyságú Pintér Sándor figurát dobáltak meg Metropolból gyűrt papírgalacsinokkal, elégették a tanáraiknak küldött fenyegető leveleket, és bejelentették az Egyesült Diákfront megalakulását.