Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik arra kíváncsi, miért nem veri szét a kormány az MKIK-t úgy, ahogy a MOK-ot próbálta

Ez a cikk több mint 1 éves.

Lukács László – a jobbikos politikus – a „Mit gondol erről, Miniszterelnök úr?” kérdéssel fordult Orbánhoz, de mikor szót kapott, az is kiderült hogy valójában arra kíváncsi, hogy miért nem lehetetleníti el a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara működését is úgy, ahogy a Magyar Orvosi Kamaráét próbálta korábban.

A politikus elmondta, megkérdezte Parragh Lászlót, mit gondol a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemlétező tagságáról. Úgy látja, Parragh nem védi a vállalkozók érdekeit, csak beszedi az évi 5000 forintos sápot a vállalkozóktól.

Hovatovább saját sikereként értékeli a kata adózás gyakorlati megszüntetését, ami rengeteg kisvállalkozót hozott nehéz helyzetbe.

Ezért arra kíváncsi, érdemes lenne-e véleménye szerint eltörölni a kötelező kamarai tagságot, akár népszavazást tartani róla.

Orbán elmondta, hogy a kamara belső ügyeiben csak a kamara az illetékes, nem a kormány. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány partnernek tartja a kamarákat, majd kifejtette, hogy az MOK-nak köszönettel tartoznak, mert megegyeztek egy nagy horderejű változásban, és közösen végre is hajtották – utalt itt a hálapénz kivezetésére.

Kifejtette, hogy a kötelező tagsággal szemben sem lépnek fel a kamarák esetében, csak akkor, ha nyomásgyakorlásra használják fel és visszaélnek a hatalommal. A kormány ezzel vádolta a kamarát is, mikor megpróbálta felszámolni.

Lukács ezután elismételte, hogy az MKIK nem látja el megfelelően az érdekképviseletet, így érdemesnek látná hogy bevezessék ott is azt a rendszert, hogy a tagok szabadon dönthessenek a tagságról.

Orbán viszontválaszában arra hivatkozott, hogy ebben a kérdésben csak a kamara tagjai dönthetnek, vagyis úgy tett, mintha nem pont ezt játszották volna el a MOK-kal. Végül méltatta az MKIK által nyújtott segítséget a válságkezelés során. Külön kiemelte a szervezet által kezelt vállalati kedvezményes hitelezést.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher