Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Egy dicstelen születésnap” – egy éve kezdődött a pedagógus-szakszervezetek sztrájktárgyalása a kormánnyal

Ez a cikk több mint 1 éves.

 Tegnap – 2021. október 13-án – volt 1 éve, hogy először ült tárgyalóasztalához a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös sztrájkbizottsága a kormány képviselőjével, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárral és jogászokból álló csapatával. A végeláthatatlan harcról meg is emlékeztek a szakszervezetek.

„Ők akkor még az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai voltak, ma már a belügyminiszter beosztottjai. A szakszervezetek megbízói nem változtak, mi azóta is az oktatásban foglalkoztatottakat képviseljük”

– olvasható a két pedagógus-szakszervezet közös közleményében.

Ünneplésre azonban nincs ok: az egy éve folyó tárgyalások és az egyre romló közoktatás ellenére nem teljesültek a sztrájkkövetelések.

„A pedagógusok és a közoktatásban foglalkoztatott többi munkavállaló élet és munkakörülményei azóta csak súlyosbodtak. Szánalmas fizetésük értéke legalább 20%-kal csökkent, túlterheltségük viszont jelentősen megnőtt, hiszen a pályáról távozott kollégáik feladatait is el kell látniuk.”

A szakszervezetek úgy látják, mindezt egyre több diák és szülő is érzékeli, és egyre szélesebb körben támogatják akcióikat. A következő országos sztrájknapot a Diákok a tanárokért budapesti tüntetésén jelentik be ma este.



Címlapkép: Dián Ákos