Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dunakeszin négyszázan álltak ki a pedagógusok mellett, köztük diákok és szülők

Ez a cikk több mint 1 éves.

Dunakeszi Versszavalással kezdődött Dunakeszin a pedagógusok melletti tüntetés, ahol mintegy négyszáz fő jelent meg. A tüntetők egy körbezárt felkiáltójelet formáztak, a pedagógusellenállás új szimbólumát.

Dunakeszi tankerület iskolái tüntetnek. Fotó: Mérce

Dunakeszi tankerület iskolái tüntetnek. Fotó: Mérce

Dunakeszi tankerület iskolái tüntetnek. Fotó: Mérce

Dunakeszi tankerület iskolái tüntetnek. Fotó: Mérce

 

A versek után egy végzős gimnazista, Boda Máté mondta el tapasztalatait a magyar oktatási rendszerről.

Évről évről degradálódik az oktatás meglátása szerint. Elmondása szerint nemrégiben „furcsa módon” töröltek egy alapjogokról szóló érettségi tételt, vélhetően azért, mert elvették a tanároktól a sztrájkhoz való alapjogukat.

Felháborítónak tartja, hogy az elmúlt években a tiltakozásokra csak fenyegetéssel válaszolt a kormány. Arról is beszámolt, hogy a héten szigorították a hiányzásra vonatkozó szabályokat és a családi pótléktól való megvonása is felvetődött, így próbálták ellehetetleníteni el a diákok tüntetésen való részvételét. Mindennek ellenére bízik abban, hogy az elmúlt hetek tiltakozása nem volt hiába és eredményt fog hozni.

Következőként egy szülő, Ocskó Emese mondta el tapasztalatait. A többi szülőt arra buzdította, hogy folytassák azt, amit a tanárok elkezdtek. Ezután röviden beszámolt arról a borzalmas helyzetről, amibe az oktatás jutott.

Előfordul, hogy egy-egy osztálynak a tornateremben kell tanulni, mert a saját termük beázik. Több iskola felső tagozatának csak egy matematika tanár áll rendelkezésére, és fizika szakos tanár már nincs is. Vécépapírt, papírt, nyomtatót, labdát stb. a szülőknek kell bevinniük az iskolákba, mesélte el.

Az alsósoknak talán már nem lesz senki, aki ezeket a tantárgyakat tanítja. Hiányolja az oktatás digitalizációját is. A diákok aggódnak, meddig lesznek képesek kitartani a tanáraik. Hangsúlyozta, milyen fontos, hogy példát mutassanak a szülők egy gyermekeinek, ezért is fontos, hogy megmutassák, ki mernek állni magukért és másokért. Névvel és arccal, nem félve a következményekről kell harcolni, hogy legyen remény egy élhetőbb jövőre.

Ma délután a Hősök terén folytatódik a tiltakozás, hívta fel a figyelmet a felkonferáló. A tüntetés befejezéséül lejátszották a Grund c. dalt.

Helyszínen lévő kollégánk interjút készített egy demonstrálóval, aki elmondta, a felesége pedagógus. Örül, hogy a mai napon már nem csak „ketten morogtak otthon” az oktatás problémáiról, hanem többen felszólaltak. Elmondása szerint a tanárok a sztrájktörvény miatt a tüntetés ideje alatt az iskolában tartózkodott.

Fotó: mérce

A férfi egy saját készítésű, „a tanárok szívhangjait ki hallgatja meg?” feliratú molinót tartott, így kifejezve annak abszurditását, hogy az új abortusztörvény értelmében a szívhangot meg kell hallgatni, de a pedagógusok hangját nem akarják meghallani.

Címlapkép: Mérce