Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A XV. kerület támogatja az óvodai dolgozók jövő pénteki sztrájkját

Ez a cikk több mint 1 éves.

XV. kerület Sajtótájékoztatót tartott a XV. kerületi óvodai polgári engedetlenségről a kerület polgármestere, a DK-s Cserdiné Németh Angéla, az óvodák képviseletében Kátainé dr. Kovács Viktória tagóvoda-vezető, valamint Beke Károly, a kerületi intézményfenntartó Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük, felvételünk az alább nézhető vissza.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a kerületi óvodák dolgozói október 21-én, pénteken nem veszik fel a munkát, hogy így tiltakozzanak a pedagógusok és társszakmabeliek méltatlan helyzete és az alacsony fizetések ellen.

Cserdiné elmondta, hogy az önkormányzat fenntartóként támogatja az óvodai dolgozók által kezdeményezett sztrájknapot és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A polgármester arról is beszámolt, hogy a dolgozók szolgálati lakhatást is kapnak a kerületben, említve, hogy több más támogatási formában is részesülnek. Elmondta továbbá, hogy a sztrájkban részt vevő pedagógusok nem kell, hogy retorzióra számítsanak.

A Pedagógus szakszervezetekkel megállapodtak abban, hogy a kerület a sztrájk idejére sem vonja meg a dolgozók juttatásait.

Kátainé dr. Kovács Viktória a köznevelés és a közoktatás méltatlan helyzetére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a tanárok mellett a gyerekekkel foglalkozó más szakembereknek is súlyos mindennapi megélhetési problémáik vannak.

Támogatják a pedagógus szakszervezetek követeléseit, és hangsúlyozta, hogy pártpolitikától függetlenül állnak ki a fizetésemelések, valamint más, rendszerszintű problémákkal összefüggő közös ügyeik mellett. Mint mondta, ez a kérdés független attól, hogy ki milyen ideológiában hisz.

Említette továbbá a gyermekek esélyegyenlőségének fontosságát, miszerint elengedhetetlen, hogy a gyerekeknek biztos háttere legyen. Értve ezalatt azt, hogy legyen olyan pedagógusa, aki biztos pontként szolgálhat számára, és figyel rá, míg az óvodába jár – ahelyett, hogy folyamatos helyettesítésekkel kelljen megoldani a gyerekfelügyeletet. Hisz az óvoda jóval több, mint gyerekfelügyelet.

Reméli, hogy mások is csatlakoznak a kezdeményezésükhöz, és október 21-én nem veszik fel a munkát.

Beke Károly elmondta, hogy támogatják az óvodapedagógusokat és dolgozókat, kiemelve, hogy a kerület kérésére a Csokonai Nonprofit Kft. meg fogja szervezni a gyerekfelügyeletet jövő pénteken. Közölte, hogy reggel 9-től délután 1-ig ingyenes gyerekprogramokkal várnak mindenkit, összesen 6 helyszínen, ennek pontos részleteiről a jövő héten tájékoztatnak. Mindenesetre lesz bábszínház, kézműveskedés, miegymás.

Beke kiemelte, hogy akiknek egésznapos ellátásra van szükségük, azoknak is biztosítják a felügyeletet a kerületben élő nyugdíjas dajkák és óvónők segítségével.

Beke gyermeke is feltűnt a színen egy időre.

Címlapkép: Dián Ákos (https://www.dianphoto.hu/)