Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A TASZ szerint aránytalanul súlyos retorzió kirúgni a polgári engedetlen tanárokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő iroda blogján teszi világossá, mit is jelent jelenleg az oktatásban a sztrájk, illetve hogy miért kell számos oktatónak sztrájk helyett polgári engedetlenségben részt vennie.

A TASZ emlékeztet rá, hogy a sztrájk, vagyis a munkabeszüntetés alkotmányban rögzített alapjog – azonban a közszolgáltatásokban, azon belül is az oktatásban dolgozók helyzete speciális ilyen szempontból.

Nekik ugyanis biztosítaniuk kell a még elégséges szolgáltatást, amit idén márciusban – veszélyhelyzeti körülmények között – rendeletben szabályozott a kormány. Ami alapján Zeller Judit, a bejegyzés szerzője szerint jogosan mondják a pedagógusok, hogy voltaképpen ellehetetlenítették a sztrájkot, hisz

  • a gyerekfelügyeletet külön csoportonként biztosítani kell,
  • a sajátos nevelési igényű gyerekeknek valamennyi órát meg kell tartani,
  • ahogy az érettségiző osztályoknak is.

Így szabályosan csak kevés tanár és szűkös keretek között sztrájkolhat. A TASZ szerint ugyanakkor a sztrájk meghirdetésével fel tudják hívni a szülők figyelmét a munkabeszüntetésre, akik ha ily módon nem küldik iskolába a gyerekeiket, a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat segíthetik.

A polgári engedetlenség ugyanis egy másik tiltakozási forma, mint Zeller írja, „egy tudatos, nyíltan vállalt, erkölcsi indíttatású és erőszakmentes szabályszegés. Célja, hogy felhívja a figyelmet az adott problémára, és ezzel érjen el változást.”

Jelenleg pedig az oktatás, vagyis a jövő generációk nevelésének ellehetetlenülése az az erkölcsi ok, ami legitimmé teszi ezt a tiltakozási formát.

Noha a polgári engedetlenségben részt vevő tettével vállalja a következményeket, a TASZ szerint néhány kihagyott óra miatt aránytalanul súlyos büntetés kirúgni a tiltakozásban részt vevő tanárokat.

Mint írják, „A TASZ ingyenes jogi segítséget nyújt azoknak a bátor pedagógusoknak, akiket a hatalom megpróbál elhallgattatni. Nagyobb tiltakozó akciók esetén bekapcsoljuk a forródrótunkat a +36 30 722 3356 telefonszámon. A [email protected] címen pedig folyamatosan várjuk a megkereséseket.”