Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívüli szünetet és szombati munkanapot rendeltek el a gyógypedagógusok sztrájkja miatt – a szakszervezet szerint jogsértő módon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ma reggel a VIII. kerületi Bárczi iskolában tanuló speciális igényű gyerekek szülei egytől-egyig szolidaritást vállalva álltak ki a gyógypedagógusok mellett, lehetővé téve, hogy a legkevesebb sztrájkjoggal rendelkező szakemberek is hallassák hangjukat.

A nem mindennapos megmozdulásra – a gyógypedagógusok korlátozott sztrájkjoga miatt minden szülő otthon tartotta a gyerekét – a tankerület rendkívüli szünet elrendelésével és munkanap pótlására való felszólítással válaszolt. Ez azt jelenti, hogy a mai tanítást egy szombati napon kell pótolniuk.

Az iskola egyik tanára a Facebook-esemény bejegyzésében munkajogász segítségét kéri az eljárás jogi szabályosságának felülvizsgálatához. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete időközben már meg is válaszolta a kérdést, miután a tankerületi központ több helyen is a sztrájk előtti napon vagy a sztrájk napján rendkívüli szünetet rendeltetett el, „mert kevés lenne a gyerek”.

A szakszervezet blogposztjában azt írja, „ez egyszerűen joggal való visszaélés és nem rendeltetésszerű joggyakorlat”.

Míg az intézményvezető valóban a sztrájk előtti nap 16:00 óráig dönthet a másnapi munkarendről, semmi esetre sem teheti meg, hogy váratlanul rendkívüli szünetet rendel el.

Ha azt tapasztalja, kevés diák jelenik meg az intézményben, akkor felügyeletet rendelhet el. Ezt a PDSZ szerint nyilvánvalóan azért nem szeretné az intézményvezető, mert a felügyeletet nem kell igazolniuk a szülőnek, emellett kicsit büntetné is a támogató szülőket és a részt vevő pedagógusokat azzal, hogy emellett majd esetleg – szintén jogszabályellenesen – a tanítási nap pótlásáról dönt.

Csakhogy a PDSZ jogásza szerint, ha a jogellenesen elrendelt rendkívüli szünet miatt egyes intézményekben a tanév rendjében tanítás nélküli munkanapra munkavégzést rendelnének el – ahogy a Bárcziban is tették -, azzal szintén komoly problémák merülnek fel.

Címlapkép: Fotó: Dián Ákos (https://www.dianphoto.hu/)