Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EBESZ szerint jól levezetett és professzionális volt a választás, de a pálya kiegyenlítetlen volt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A magyar választások tisztaságát vizsgáló EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) delegáció  szakemberei online sajtótájékoztatón értékelték a magyarországi 2022-es országgyűlési választások és a „gyermekvédelmi” népszavazás lebonyolítását.

Elmondásuk szerint a választások „különböző alternatívákat” biztosítottak választók számára és jól lett lebonyolítva, azonban annak ellenére, hogy valódi versenyről beszélhettünk a pártok között, azonban a kormánypárt üzenetei „összemosták az állam és a párt” fogalmát. A kormány számára pedig további előnyt biztosított a részrehajló sajtó és a kampánytámogatás „átláthatatlansága”.

 „Ahhoz, hogy a szavazók jól informált döntéseket hozhassanak meg, ahhoz elengedhetetlen, hogy a választáson résztvevő pártoknak egyenlő hozzáférése legyen a médiához, ahol informatív kampányokat tudnak bemutatni, nem pedig polarizáló üzenetek és személyes támadásokat közvetíteni, mint ahogy azt itt megfigyelhettük”

– fejtette ki álláspontját Kari Henriksen a delegáció speciális koordinátora és vezetője.

Azt is megállapították, hogy a jogi keretek megfelelően voltak biztosítva „egy demokratikus választás megtartásához”, azonban a nemzetközi szinthez képest vannak hiányosságok. A választás napja „békésen telt”, a szavazás lebonyolítása pedig „jól szervezett, rendezett és zökkenőmentes” volt. Azt viszont kiemelték, hogy megfigyeléseik alapján a szavazás „titkossága” többször is sérült, különösen a zsúfolt választóhelységekben.

Továbbá a nők alulreprezentáltságát, mind a kampányban, mind a magyar politikai életben súlyos hiányosságnak találják. Ezért arra bíztatják a politikai pártokat, hogy vonjanak be minél több női szereplőt vonjanak be a politikai színtérbe, és engedjenek a nőknek is beleszólni a politikai döntéshozásba.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán