Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donald Tusk: Azért vagyok itt, mert lengyel vagyok

Ez a cikk több mint 2 éves.

Budapest, műegyetem rakpart Az ellenzéki pártok vezetői után Donald Tusk, Lenyelország 2007 és 2014 közötti miniszterelnöke, az Európai Tanács 2014-2019 közötti elnöke és az Európai Néppárt jelenlegi vezetője is beszédet mond. Az elmúlt évekkel Orbán Viktorral egyre kritikusabb hangot megütő lengyel jobboldali politikus úgy fogalmazott, hogy „azért vagyok ma itt, mert lengyel vagyok” utalván ezzel arra, hogy hasonlóan a magyarhoz, a lengyel nép is pontosan ismeri, mi az az elnyomás, ami ellen a márciusi forradalmárok küzdöttek.

Donald Tusk úgy látja, talán még sosem volt olyan felemelni a szavunkat a szolidaritás és a szabadság értékeiért mint most, amikor Oroszország inváziót folytat Ukrajna ellen. Szerinte ami ma Ukrajnában történik, az könnyen a mi valóságunkká is válhat, ezért arra buzdította a magyar választópolgárokat, hogy olyan vezetőket válasszanak, akik fel merik emelni a szavukat Vlagyimir Putyinnal szemben.

Az egykori lengyel kormányfő szerint Orbán Viktor az orosz-ukrán háborúban Putyin oldalán áll, így újabb választási győzelme Ukrajna és tágabb értelemben véve egész Európa számára veszélyt jelentene.

Ezért az április 3-i magyarországi országgyűlési választás végkimenetele sorsdöntő fontosságú nemcsak hazánk, de az Európai Unió és Ukrajna számára is.

Az Egységben Magyarországért rendezvénye 2022. március 15-én. Fotó: Mérce.

Tusk szerint határozottan ki kell jelenteni, hogy „Európában nem kérünk Putyinból”. Szerinte az orosz elnök által képviselt autokráciát, intézményesített korrupciót és erőfitogtatásra épülő politikai kultúrát sajnálatos módon több európai ország politikai formációja is támogatandónak tartja.

A Fidesz a tagjai közül néhány évvel ezelőtt kizáró Európai Néppárt vezetője szerint nekünk, mint EU-tagoknak „a szavazólappal kell vívnunk azt a szabadságharcot”, melyet ma fegyverrel kell kivívnia a demokráciát és európai integrációt vágyó ukrán népnek. Tusk óva intette az európai országot attól, hogy meghunyászkodjanak Vlagyimir Putyin előtt

Címlapkép: MTI Fotó: Máthé Zoltán