Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 650 orosz kutató és újságíró követeli nyílt levélben az Ukrajna ellen irányuló agresszió berekesztését

Ez a cikk több mint 2 éves.

Péntek este jelent meg a Le Monde francia napilap honlapján egy 664 orosz kutató és tudományos újságíró által jegyzett nyílt levél, amely „energikusan” követeli minden háborús cselekmény leállítását Ukrajna ellen.

A szöveg több ponton is szembe megy Putyin rezsimének hosszú évek óta hangoztatott üzeneteivel, amelyek ideológiailag megalapozták a jelenlegi hadműveleteket. A kutatók leszögezik, hogy ennek az „abszurd és igazságtalan”, új európai háborúnak a megindítása teljes egészében Oroszország felelőssége, és nincs semmilyen racionális igazolása. A donbaszi helyzet manipulációja és ürügyként való használata „senkit sem téveszt meg”.

Írnak arról, hogy mennyi szállal kötődnek Ukrajnához, családjuk, barátaik, kollégáig révén, és arról, hogy egykor „apáink, nagyapáink és dédapáink együtt harcoltak a nácizmus ellen. Kirobbantani egy háborút, amely az Orosz Föderáció – kétes értékű fantáziaszüleményei motiválta – vezetőinek geopolitikai ambícióit elégíti ki, elárulja az ő emlékezetüket.

Az aláírók azt is hangsúlyozzák, hogy tisztelik Ukrajnát mint demokratikus államot, és meggyőződésük, hogy békés módon rendezhető minden – a két ország között – fennálló probléma.

A háború megindításával Oroszország szerintük elszigetelődésre ítéli magát, pária ország lesz – ez nemcsak a kutatók munkáját lehetetleníti majd el, de tovább súlyosbítja majd az ország kulturális és technológiai degradációját. A háború Ukrajnával egy lépés a semmibe.

A kutatók zárásképp újra utalnak arra, hogy mennyire fájdalmas, hogy a nácizmus leverésében egykor döntő szerepet vállaló hazájuk új háborút robbant ki a kontinensen. Az ukrán állam területi integritásának és szuverenitásának tiszteletét követelik, és „békét országainknak”.