Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorbanállás a bankoknál, fogyóban lévő élelmiszerkészlet Kárpátalján

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ungvár Kiküldött tudósítónk, Kiss Soma Ábrahám ma egész nap Ungváron beszélgetett oda menekülőkkel és helyiekkel, emellett pedig rövid helyzetjelentést is küldött nekünk.

Eszerint a legfeltűnőbb jele a válságnak a városban jelenleg az, hogy az emberek a bankautomaták előtt sorban állva próbálnak pénzhez jutni,

a város közhasználatú épületei (autóbusz-állomás, pályaudvar, de még a hotelek hallja is) gyéren világított, a lámpák jelentős része nincsen felkapcsolva, tehát az elektromos áramszolgáltatásban is spórolás állt be.

Az általános mozgósításnak a helyszínen kézzel fogható jelei vannak, a behívók a 18 és 60 év közötti férfiaknak már érkeznek, de kényszersorozás még nem jellemző.

A határ ukrán oldalán azonban őket már nem engedik át, míg tegnap jó páran még átjutottak.

Záhonyhoz hasonlóan pedig Kárpátalján is készülnek a menekültek fogadására, például a katolikus templom magyar plébánosa készül az ország belső részéből érkező menekültek érkezésére, őket már lehet látni a városban, de a katolikusokhoz még nem érkeztek meg.

Egy Kijevből érkező, fiatal nő a Mércének a helyszínen elmondta, csütörtök éjszaka 10 órakor a támadások hangjaira ébredtek, és azonnal csomagolni kezdtek, ezek után a barátaikkal az óvóhelyeken töltöttek fél napot.

Később a társaság fele a maradás, a másik fele, tehát ők pedig a vasútállomásra mentek, Ungvárra tudtak jegyeket szerezni.

Most pedig egy buszra várnak, ami tovább viheti őket. A nő elmondta azt is, nem szerveznek evakuáló vonatokat Kijevből. Ő maga Szlovákiába próbál eljutni, ahol azt tervezi, nagyobb biztonságban lesz, és találkozhat a barátaival is.

Hozzátette azt is, azért nem Magyarország felé veszik az irányt, mert úgy tudja, ott „nem engedik át az embereket.” Eközben azonban csütörtök este 10 órakor a magyar kormány rendeletben oltalmazotti ideiglenes státuszt adott minden jelenleg Ukrajnában tartózkodó embernek.