Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ramzan Kadirov csecsen diktátor is sereget toboroz Ukrajnába

Ez a cikk több mint 2 éves.

groznij A Csecsenföldön lényegében saját, külön bejáratú diktatúrát kiépítő Ramzan Kadirov az Ukrajna elleni orosz offenzíva szerves része. Egyrészt a Kijevet ostromló seregek között már az első napon is feltűnt két zászlóaljnyi csecsen.

Most pedig újabb felvételek azt mutatják, hogy Csecsenföldön, Groznij főterén több száz, a helyi rezsim állítása szerint „önkéntes” katona gyülekezik, hogy ők is a ukrajnai háborúba induljanak.

Az 1995 és 1999 között folyó, különösen kegyetlen orosz-csecsen háborúban az orosz csapatok lényegében a teljes országot lerombolták az iszlamisták elleni küzdelemben. Kadirov előbb hivatalosan miniszterelnök-helyettes lett apja, Ahmad mellett akit Vlagyimir Putyin nevezett ki csecsenföldi bizalmasának.

Ahmad Kadirovot azonban 2004-ben az iszlamista lázadók merényletben megölték. Ezek után Ramzan, új csecsenföldi miniszterelnökként besúgókra és kegyetlen belügyi szervekre épülő, különleges rendőrállamot épített ki a régióban, ami belügyekben Moszkvánál radikálisabb és tőle független, külügyekben azonban teljesen alárendelt.

Kadirov a csecsenföldi melegek ellen elkövetett, gyilkos politikai kampányáról, és megalázós-megszégyenítős videókról is hírhedt amiket ellenfeleivel készíttet elfogásuk után.

Kadirovot sokan Putyin elnök egyik „rossz szellemének” is tartják, felmerült például, hogy Borisz Nyemcov ellenzéki orosz politikus brutális moszkvai meggyilkolását is ő szervezte meg.