Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orosz csapatok betörtek Kijevbe, utcai harcok

Ez a cikk több mint 2 éves.

kijev Az ukrán állami szervek ellenállásra szólítják fel a főváros lakosságát, miután péntek délelőtt az orosz csapatok megkezdték a város ostromát. Az első hullámban főként beszivárgó diverzáns csapatok érkeztek, de a főerők is lassan felzárkóznak a támadáshoz.

A járókelők biztonságos fedezéket keresve rohannak az utcákon, a város Obolonszkij-negyedében kézifegyverek és robbanások hangját hallani.

 


Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök nem hagyta el a fővárost, annak ellenére, hogy ő maga is egy valószínű célpont lehet, ehelyett egész nap telefonon kéri a baráti országok segítségét. A Reuters értesülése szerint Zelenszkij egyelőre messze nem elégedett az eddigi Oroszország-ellenes szankciókkal, de minden közvetlen segítségnyújtást köszön, így például Finnország 50 millió dolláros segítségét is, de az Európai Bizottság támogatásáról szóló döntést is.

Mindeközben a Reuters gazdasági elemzői szerint ha rövidtávon nem is, de hosszútávon Oroszország gazdaság meg fog roppanni a pénzügyi szankciók (így az egyes oligarchák személyes szankcionálása, az Északi Áramlat II leállítása, a bankrendszeri korlátozások, stb.) miatt.

 

Címlapkép: Michael Holmes, Twitter