Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ENSZ mozgásba lendült, az Európai Tanács további segítséget ígér

Ez a cikk több mint 2 éves.

kijev, mariupol Az UNICEF, az ENSZ gyermekjogi szervezete megnövelt kapacitással indul az ukrán menekültek megsegítésére Magyarországon, Moldvában, Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában. A szervezet igyekszik felmérni az ukrán főváros infrastruktúrájában esett károkat.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala arról jelentett, hogy Oroszországban eddig 1800 háború ellen tüntető letartóztatásáról van tudomása. A főbiztos a jogtalanul, véleménynyilvánításukért letartóztatottak azonnali szabadon bocsájtását követeli.

A frontokról friss jelentés Mariupolból érkezett, itt a polgármester heves harcokról számolt be. A várost minden oldalról támadják az orosz inváziós csapatok.

A kijevi hatóságok mindeközben arra szólítják fel a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban, és kerüljék el az „aktív katonai műveleteket” Obolon városnegyedben, a város központjától északra.

Szintén az ukrán távirati iroda, az Interfax közli, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az Unió további támogatásáról biztosította Vologyimir Zelenszkij ukrán államfőt telefonon, és elítélte az orosz agressziót.

„Felszólítom Vlagyimir Putyin elnököt, hogy azonnal hagyjon fel az erőszakkal. A világ közösségének mozgosítania kell magát, hogy megvédhessük a nemzetközi jogot. (…) A civilek értelmetlen szenvedéseinek és halálának azonnal véget kell vetni.”