Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely: „Orbán nemcsak a 30 évvel ezelőtti önmagát és a magyarok ezeréves álmát árulta el, hanem egész Európát”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Budapest, orosz nagykövetség „Nekünk magyaroknak van egy ezeréves álmunk: békében, biztonságban és szabadon szeretnénk élni Európa közepén. Pontosan tudjuk, milyen az amikor a vérünkkel kell fizetni ezért a szabadságért” – hangsúlyozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a Párbeszéd társelnöke beszédében, utalva 1948 és 1956 eseméyeire.

„1989 nyarán ezért voltunk olyan büszkék, amikor egy fiatalember azt mondta, „ruszkik, haza!”

Az ellenzék szolidaritási tüntetése Ukrajna mellett (TüntetésMérce / Tremmel Márk)

A főpolgármester szerint akkor azt hittük, nincs visszaút a zsarnokságba, de most mégis ott tartunk, hogy csak néhány napunk van arra, hogy eltávolítsuk azt az embert, aki „már elfelejtette a magyarok ezeréves álmát és azt is, miről szónokolt a Hősök terén.”

Karácsony szerint egy kicsit mi is bűnrészesek vagyunk abban, ami most Ukrajnában történik, mert Orbán Viktor ehhez az elmúlt 12 évben hozzájárult. Ahogy ahhoz is, hogy Európa és „az egész szabad világ immunrendszere meggyengüljön”.

„Amikor április 3-án elmegyünk szavazni, azt nem csak magunkért tesszük, hanem az ukrán, sőt, az orosz barátainkért is tesszük” – jelentette ki Karácsony. „Együttérzünk az orosz néppel, fontos tudnia mindenkinek, hogy nem ellenük tüntetünk, hanem az orosz diktátor ellen.” Karácsony szerint az Orbán-kormány ma nem az eszköze, hanem az akadálya az európai békének, és Orbán nemcsak a 30 évvel ezelőtti önmagát és a magyarok ezeréves álmát árulta el, hanem egész Európát.

Bejelentette, hogy holnaptól az ukrán zászló színeivel világítják ki a Halászbástyát és hangsúlyozta, hogy a zsarnokság elől menekülőket Budapest be fogja fogadni.

Karácsony szerint nem csak Paks II felfüggesztésére van szükség, hanem a kormányváltást követően az „orosz kémbank” Magyarországról való kiűzésére is.

Címlapkép: Mérce / Tremmel Márk