Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdoğan telefonon közölte Putyinnal: elítéli az inváziót

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ankara Recep Tayyip Erdoğan is nemtetszését fejezte ki az orosz invázióval kapcsolatban. A török elnök telefonon is egyeztetett Putyinnal, amely során elmondta, nem támogatja az Ukrajna területi integritását sértő lépéseket.

Az állásfoglalás abból a szempontból mindenképp meglepő, hogy Szíriában ő is Putyin elnökhöz hasonló megfontolások alapján tart bizonyos területeket török megszállás alatt. Törökország 2020-ban szintén komoly katonai és logisztikai segítséget nyújtott Azerbajdzsán számára, amikor az háborút indított az örmények által lakott Hegyi-Karabah megszerzéséért.

Törökország egyébként a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik, viszont az elmúlt években rettentően megromlott a viszony a szövetség és Törökország között, köszönhetően Erdoğan orosz haditechnikai eszközök, köztük az S-400 légvédelmi rendszer megvásárlása miatt, ami a NATO szerint egyrészt nem kompatibilis a belső légvédelmi eszközökkel, másrészt pedig szembement a NATO iránymutatásával is. Úgy tűnik azonban, a NATO tagsága most egyértelműen képes összezárni és – legalább szavakban – teljes mellszélességgel Ukrajna mellé áll.

Címlapkép: Wikimedia Commons