Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz kormánypárti sajtó szerint egy „különleges hadművelet”, az ellenzéki szerint háború zajlik Ukrajnában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Oroszországban a kormánypárti sajtó alapvetően „különleges hadműveletről” ír. A kormányoldali sajtó szerint a mai események az ukrán csapatok agressziójának következménye: állításuk szerint a hajnali órákban az ukrán hadsereg támadást indított a donyecki és luganszki állásokkal szemben. Miután ezt sikerült visszaverni, a luganszki és donyecki csapatok ellentámadásba mentek át, aminek célja a szakadár köztársaságok területének teljes felszabadítása.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormánysajtó következetesen luganszki és donyecki, nem pedig orosz csapatokról beszél.

Eszerint, a frontvonalbeli harcokban csak a két köztársaság csapatai vesznek részt, az orosz hadsereg mindössze légi és tüzérségi támogatást nyújt szövetségeseinek.

A Rosszijszkaja Gazeta – a kormány hivatalos napilapja – arról ír, hogy az ukrán erők tömegesen hagyják hátra állásaikat. Az egyes csatorna élő adásában az orosz csapatok sikereiről számolnak be, ami szerint az ukrán légvédelmi erők jelentős részét már sikerült megsemmisíteni. Donbasszból arról számolnak be élő adásban, hogy az ukrán erők tűz alá vették a nagyobb településeket. Szintén az 1-es csatorna szerint, a donyecki lakosok hosszú idő után először fogadták örömmel a bombázásokat, tudva, hogy végre megindulnak az orosz csapatok a régió „felszabadítására”. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy nem lehet hinni az ukrán forrású híreknek, a rengeteg ukrán „fake news” miatt és nem igazak azok az értesülések, miszerint áldozatok lennének az ukrán civil lakosság körében. Ugyanakkor a háború gazdasági következményeiről nem esik szó sem az élő adásban, sem pedig az írott sajtóban.

A gazdasági lapoknál pontosan ez, a rubel és a moszkvai tőzsde összeomlása a téma. A vedomosti vezetői hírei között a központi bank intervenciója és az olaj folyamatos drágulása szerepelnek. Azt RBK élő adásában szintén a háború közvetlen gazdasági következményeivel foglalkoznak. Követve a hivatalos orosz álláspontot, a Kommersant, RBK és Vedomosti lapok „különleges hadműveletről” írnak.

Ezzel szemben az ellenzéki sajtó egyöntetűen háborúról ír. A Novaja Gazeta címlapja szerint „Putyin „különleges hadműveletbe” kezdett Ukrajnában”, a Meduza címlapján „Háború” szerepel. Láthatóan igyekeznek beszámolni az ukrán és az orosz oldal veszteségeiről is, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a nyugati reakciókra. Emellett, a Meduza folyamatos posztokban közli vezető orosz (ellenzéki) értelmiségiek reakcióját a háborús hírekre.