Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diákok és tanárok közösen állnak ki az oktatás jövőjéért – interjú az ADOM diákmozgalommal

Ez a cikk több mint 2 éves.

Számos szakszervezet és szülői közösség támogatja a tanárok figyelmeztető sztrájkját, azonban ha a magyar oktatás jövőjéről beszélünk, akkor nem hagyhatjuk ki ebből a diákok véleményét sem. Ezért kérdeztük meg az ADOM Diákmozgalmat a diákok hozzáállásáról a figyelmeztető sztrájkhoz.

Mérce: A pedagógus szakszervezetek elmondása szerint az ADOM már korábban is együttműködött a szakszervezetekkel. Milyen ügyekben dolgoztak együtt?

ADOM Diákmozgalom: A PDSZ-szel már hosszú évek óta tartjuk a kapcsolatot, szervezünk közösen akciókat vagy csak konzultálunk. Legutóbb a 12 oktatási reformpont véleményezésére kértük meg őket, így az számos konstruktív javaslattal bővült.

Mérce: Konzultáltak az ADOM-mal a szakszervezetek a sztrájk kapcsán?

ADOM Diákmozgalom: Mi kerestük meg Nagy Erzsébetet, a PDSZ országos választmányának tagját, a tanársztrájk kapcsán és örömmel vette a támogatásunk.

Mérce: Milyen visszajelzéseket kaptak a diákoktól a sztrájkkal kapcsolatban?

ADOM Diákmozgalom: A közös kiállás fontos szerepet játszhat a diákok életében. Az iskolában sokszor hajlamosak vagyunk elfejteni, hogy a tanáraink nap mint nap azért dolgoznak, hogy mi többet tudjunk és minél jobb életünk legyen. De ezt csak akkor tudják megtenni, ha nekik is jobb életkörülményeket garantálnak a megbecsülésükkel és megfizetésükkel. Ezt egy fontos üzenetnek tartjuk és a visszajelzések alapján a legtöbb diák tud vele azonosulni. 

Mérce: Támogatják a tanárok követeléseit?

ADOM Diákmozgalom: A követeléseiket abszolút támogatjuk, nagy részük egybecseng a nyáron összeírt 12 oktatási reformpontunk némelyikével. Ilyen a béremelés, a vonzó pedagógusi-életpálya és az érdemlegesen működő szakmai érdekképviseleti fórumok, amik elengedhetetlen részei az annak, hogy az oktatási rendszer szíve és lelke munkájához méltó megbecsülést kapjon.

Mérce: Mit látnak a diákok, milyen a helyzet az iskolákban a tanárok leterheltségét illetően? 

ADOM Diákmozgalom: A legtöbb tanár szinte altruista módjára dolgozok. Nagyon kimeríti, hosszú távon pedig kikészíti őket az a leterheltség, amit a hivatásuk jelent. Ideális esetben alacsonyabb óraszámban kéne tanítaniuk és gyakrabban szabadságra menniük, hogy megmaradjon a szellemi frissességük, ne fásuljanak bele a munkába.

Mérce: Tervez az ADOM valamilyen akciót a sztrájk idejére?

ADOM Diákmozgalom: Az ADOM a figyelmeztető sztrájk idejére meghirdette a Nem megyünk be az első két órára január 31-én! c. szolidáris akciót, minek lényege, hogy ezzel nyilvánítsanak véleményt az otthon maradó diákok. Illetve egy felhívó videót készítettünk, hogy minél több diákhoz jusson el az üzenet.

Címlapkép: Mérce