Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: az idei év a vírusról és a gazdaság újraindításáról szólt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök az idei utolsó Kormányinfót az elmúlt év értékelésével kezdte. Elmondta, a 2021-es év két dologról szólt a magyarok életében, a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról, hozzátette, nehéz év volt ez mind Magyarország, mind az egész világ számára.

„Egyfolytában védekeznünk kellett, együttérzünk azokkal, akiknek a családjában életek vesztek el, és szurkolunk azok felépülésért, akik most is betegeskednek”

– mondta el a miniszterelnök. Hozzátette, örülhetünk annak, hogy nem voltunk olyan tehetetlenek, mint 2020-ban amikor csak karanténnal és elszigetelődéssel tudtunk védekezni, hogy 2021-re kifejlesztették a koronavírus elleni oltást. Ezzel átállhatunk a karantén és az elszigetelődés alapú védekezésről az oltás alapú védekezésre.

„Győzni csak az oltással lehet. A szélrózsa minden irányából beszereztük a vakcinákat, elsőként Európában elértük a legmagasabb, 5,5 milliós átoltottságot, de ennél azóta sem tudtunk feljebb menni.”

A miniszterelnök elmondta, az oltásra épülő védekezést az év hátralévő részében is folytatjuk, a hangsúlyt az ismétlő és az 5-11 év közöttiek oltására fektetve.

A második nagy témával, a gazdasági újraindítással kapcsolatban elmondta, a magyar védekezésnek mindent megelőző fontos eleme a nemzeti konzultáció, amikor a vírus elleni főszabályok irányát alakítják ki.

Két konzultációban összesen több mint 2 millió ember válaszolt a kérdésekre, „ebből fakad a demokratikus támogatottság” a miniszterelnök szerint.

A gazdaság újraindítását nem segélyekre, hanem beruházások támogatására és munkahelyteremtésre építik. 1700 milliárd forintot fordítottak idén beruházások támogatására, amiből  1735 beruházás részesült.

A miniszterelnök szerint ennek köszönhető foglalkoztatottság Magyarországon elérte a válság előtti szintet, 4 688 000-en dolgoznak, a munkanélküliség 3,9%. Az európai átlag 6,7%, ami másfélszer nagyobb.

Ezzel a beruházástámogató politikával magyarázzák, hogy az idei év végére sikerült visszakapaszkodni a 2019-es szintre.