Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénteken sem derült ki, ki lesz az USA következő elnöke

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután az elnökjelöltek a mai napig épp ott állnak az elektorok számát tekintve, mint csütörtök reggel (Biden: 253, Trump: 214), még mindig nem tudjuk teljes biztonsággal kijelenteni, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Pennsylvaniában a délután folyamán Obama egykori alelnöke a levélszavazatok segítségével ledolgozta Trump előnyét (a szavazás ezen formáját túlnyomórészt a Demokrata Párt támogatói választották), majd pár órával ezelőtt fordítani is tudott, folyamatosan növelve a különbséget kettejük között.

A pennsylvaniai eredménnyel a maradék államok eredménye gyakorlatilag lényegtelenné válna ugyanis az állam húsz elektort ad, amivel Trump számára elveszne az utolsó esély is arra, hogy összegyűjtse az újraválasztásához szükséges 270 elektori szavazatot.

Noha ez jelenleg igen valószínűnek tűnik, egyelőre nem lehet eredményt hirdetni, mivel az állam törvényei szerint legalább fél százalékpont különbségnek kell lennie a győztes és a második jelölt között, ez pedig egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy meglesz – ami a szavazatok újraszámlálásával jár.

Noha az elnökválasztás győztesét még nem jelentették be, az amerikai védelmi szolgálatok már reagáltak: néhány órával ezelőtt a Szövetségi Légi Irányítás (Federal Aviation Administration, FAA) egymérföldes körzetben nemzetvédelmi légtérré nyilvánította a Joe Biden wilmingtoni otthona feletti légteret. Szintén biztosították a Chase Center környéki légteret, ahol Biden beszédet fog tartani az eredmények nyilvánosságra hozatala után. Emellett a délután második felében már titkosszolgálati ügynököket is vezényeltek Biden otthonához.

Akármelyik jelöltet választják is meg, szinte biztos, hogy az elnökválasztás körüli események még közel sem értek véget. Donald Trump már jóval a választások előtt kijelentette, hogy amennyiben a levélszavazatok fogják eldönteni a küzdelmet Joe Biden javára, nem lesz hajlandó elfogadni az eredményt, mivel azt állította, hogy a demokraták megpróbálnak majd csalni a levélszavazatokkal.

Az elnök az elmúlt napokban a Twitteren, illetve a sajtónak tartott bejelentéseiben követelte folyamatosan a levélszavazatok számolásának felfüggesztését.

Ezek közül talán a legnagyobb megrökönyödést az a – helyi idő szerint péntek hajnali 1 óra körül tett – kijelentése okozta, amely szerint a „legális szavazatok alapján” ő nyerte az elnökválasztást.

Valószínű az is, hogy – részben Trump kijelentései nyomán – a hivatalban lévő elnök támogatói sem fogják elismerni az eredményt, amennyiben Obama volt alelnöke szerzi meg az elektori szavazatok többségét. A mai nap folyamán már demonstráltak is jobboldali tüntetők a pennsylvaniai szavazatszámláló központ előtt, azt követelve, hogy függesszék fel a levélszavazatok összesítését.

A helyszínen ugyanakkor ellentüntetők is megjelentek – ők éppen azt akarták elérni, hogy valamennyi voksot számoljanak meg –, kisebb utcabállá változtatva az eseményt. Aggodalomra adhat okot emellett többek között az, hogy folyamatosan kerülnek meghirdetésre a Facebookon „Stop The Steal” néven olyan jobboldali demonstrációk, amelyeknek a célja az, hogy aláássák a mostani választás legitimációját.

A közösségi médiaóriás nem sokkal korábban törölte is azt a 360 000 követővel rendelkező oldalt, amely ezen tüntetések szervezésének biztosított platformot, mondván, hogy a meghirdetett akciók erőszakkal fenyegetnek. Mindeközben a demokratákat támogató és egyúttal valamennyi szavazat megszámlálását követelő csoportok is készülnek szükség esetén demonstrációkkal, megmozdulásokkal.

De a voksolással kapcsolatos huzavonákra és jogi csatározásokra is készülhetünk még a közeljövőben. Szintén délután jelentették be ugyanis, hogy Georgiában sor kerül a szavazatok újraszámlálására, illetve tegnap kiderült, hogy az állam szenátorainak megválasztása esetében szükség lesz egy újbóli fordulóra, amely jelen állás szerint jövő januárban kerül majd megrendezésre (egy itteni esetleges győzelem a szenátusi többséget is jelenthetné a demokratáknak).

Emellett Trump eddig továbbra is kitartott amellett, hogy ha kell, akkor akár a Legfelsőbb Bíróságig is elmegy az elnökválasztás végeredménye miatt.

Vagyis minden bizonnyal bőven számíthatunk még történésekre a következő napokban, hetekben, sőt akár hónapokban is, amik akár a választások végkimenetelét is befolyásolhatják – egyelőre nincs lejátszva a meccs, matematikai esélye mindkét jelöltnek van, és a bíróságokra is jócskán vár még munka a közeljövőben.

Címlapkép: Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up during his walk through at the Republican National Convention in Cleveland, U.S., July 21, 2016. REUTERS/Rick Wilking